Mine în derivă din Marea Neagră pun în pericol transportul naval cu cereale și petrol

Data publicării:
A large crude oil tanker in the middle of the sea
Foto: Profimedia Images

Riscul de a întâmpina mine plutitoare pe principala rută de transport din Marea Neagră adaugă la pericolele la care se expun vasele comerciale ce navighează în regiune iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranță pentru a menține lanțurile de aprovizionare active, spun oficialii din domeniul maritim, conform Reuters.

Marea Neagră este importantă pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite de România, Bulgaria, Georgia și Turcia, precum și Ucraina și Rusia, care se află în război de când președintele Vladimir Putin a invadat statul vecin pe 24 februarie.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că pun mine în Marea Neagră, iar, în ultimele zile, echipe de scafandri români și turci au dezamorsat mine rătăcite din apele care aparțin celor două țări.

Uniunea Federația Internațională a Lucrătorilor din Transporturi (FIT) și Grupul Comun de Negocieri a angajatorilor maritimi spun că încercau să găsească moduri de a asigura ca navigatorii și vasele lor să nu devină „pagube colaterale în conflictul în desfășurare din Ucraina”.

„Îndemnăm ferm guvernele să facă tot ce le stă în putere să atenueze amenințarea și să asigure trecerea pentru vasele care fac comerț în apropierea acestor zone de conflict”, a afirmat David Heindel, președinte al Secțiunii Navigatorilor din FIT.

„Este esențial ca navigatorii din jurul lumii să poată continua să-și îndeplinească îndatoririle în siguranță și să mențină lanțurile globale de aprovizionare în mișcare”.

Doi navigatori au fost uciși iar cinci vase comerciale au fost lovite de proiectile – care au scufundat una dintre ele – în largul coastei ucrainene, de la începutul conflictului, spun oficialii din transporturi.

„Informațiile disponibile arată către o amenințare clară a minelor plutitoare și în derivă din zone ale Mării Negre față de transporturi și navigatori”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției ONU pentru transporturi Organizația Maritimă Internațională.

Centrul de Transporturi NATO a spus într-o atenționare de pe 4 aprilie că erau în curs căutări ale autorităților naționale pentru „obiecte asemănătoare minelor” și că „amenințarea unor alte mine în derivă nu poate fi exclusă”.

Luna trecută, Comisia Comună de Război a industriei de asigurări și-a lărgit zona de risc înalt din apele Mării Negere și ale Mării Azov pentru a include zone apropiate de România și Georgia, ceea ce a contribuit la creșterea polițelor de asigurare.

„Dacă se află că este un număr semnificativ de mine active care depășesc abilitățile statelor litorale de a le controla, atunci Comisia Comună de Război va reevalua zonele listate”, a transmis Comisia într-o notă separată de pe 31 martie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri