Aleksandr Lukașenko spune că Rusia se va prăbuși dacă el pierde puterea: „Tot sistemul va cădea, următoarea va fi Rusia”

Data publicării:
Strângere de mâini între Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin
Foto: Getty Images

Aleksandr Lukașenko, liderul contestat al Republicii Belarus, a declarat într-un interviu dat presei de stat rusești, că dacă regimul său se va prăbuși în urma protestelor, „Rusia va fi următoarea”, relatează Agerpres.

„Știți la ce concluzia am ajuns cu establishment-ul și autoritățile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia”, a spus Lukașenko. „Dacă Lukașenko se prăbușește, tot sistemul se va prăbuși, urmat de tot Belarusul”, a adăugat el.

El a discutat în mai multe rânduri cu Vladimir Putin pe această temă, iar preşedintele Rusiei a promis să trimită trupe în Belarus dacă protestele degenerează în violenţe. Un summit cu participarea celor doi este prevăzut să aibă loc în zilele sau săptămânile următoare.

În ceea ce priveşte arestarea la frontiera ucraineană în noaptea de luni spre marţi a opozantei Maria Kolesnikova, Lukaşenko a afirmat că aceasta a fost aruncată dintr-o maşină „în mers” de alţi doi opozanţi în timp ce aceştia fugeau în Ucraina vecină.

„În maşina lor, au băgat în viteză şi au aruncat-o din maşină în mers. În mers”, a insistat el, afirmând că acum negociază cu Ucraina predarea celor doi opozanţi care se aflau în vehicul. Kievul a dezminţit marţi această versiune a faptelor, explicând că Maria Kolesnikova s-a opus expulzării sale forţate din Belarus şi că din cauza imposibilităţii de a o convinge să părăsească ţara, ea a fost arestată.

Potrivit agenţiei Interfax Ucraina, ea şi-a rupt paşaportul pentru a nu i se permite să treacă frontiera. Cei doi colegi, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, urmează să facă declaraţii în faţa presei ucrainene marţi seară, la Kiev.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri