Australia a recunoscut că soldații săi "au ucis ilegal" 39 de civili afgani. General: Îmi cer scuze

Data publicării:
generalul australian Angus Campbell
Australia a recunoscut că soldații săi "au ucis ilegal" 39 de civili afgani. FOTO: Getty Images

Cel mai înalt responsabil militar australian a admis joi că există dovezi credibile că forţele sale speciale au ''ucis în mod ilegal'' cel puţin 39 de civili afgani şi necombatanţi, afirmaţii care vin după publicarea unei anchete care a avut loc ani de zile, relatează AFP.

''Poporului afgan, în numele forţei de apărare australiene, îmi cer sincer şi fără rezerve scuze pentru orice acţiune greşită a soldaţilor australieni'', a declarat generalul Angus Campbell.

"Unele patrule au încălcat legea, reguli au fost încălcate, întâmplări inventate, au fost spuse minciuni şi deţinuţi ucişi", a adăugat comandantul armatei australiene, citat de Agerpres.

Cei 25 de membri ai forţelor speciale acuzaţi de erori în 23 de incidente au lăsat o ''pată'' asupra regimentului lor, asupra forţelor armate şi a Australiei, a adăugat el, recomandând urmărirea penală pentru crime de război.

După atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, peste 26.000 de soldaţi australieni au fost trimişi în Afganistan pentru a lupta alături de forţele SUA şi aliate împotriva talibanilor, a Al-Qaida şi a altor grupări islamiste.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri