Bărbatul care a tăiat „copacul lui Robin Hood”, vechi de 200 de ani, a stricat și Zidul lui Hadrian

Data publicării:
Zidul lui Hadrian, ridicat în vremea romanilor pentru a împiedica invaziile hoardelor barbare, a fost avariat când un bărbat de 60 de ani a tăiat unui copac faimos în întreaga lume
Zidul lui Hadrian, ridicat în vremea romanilor pentru a împiedica invaziile hoardelor barbare, a fost avariat când un bărbat de 60 de ani a tăiat unui copac faimos în întreaga lume. Foto: Profimedia

Zidul lui Hadrian, ridicat în vremea romanilor pentru a împiedica invaziile hoardelor barbare, a fost avariat când un bărbat de 60 de ani a tăiat unui copac faimos în întreaga lume, situat în apropiere, au constatat inspectorii citați de DPA.

„Sycamore Gap Tree” din comitatul Northumberland, în nordul Regatului Unit, ar fi avut aproximativ 200-300 de ani. Copacul a fost tăiat săptămâna trecută, în cursul nopţii de miercuri spre joi, „un act deliberat de vandalism”, după cum au declarat autorităţile, citate de Agerpres.

Arborele a devenit celebru după ce a apărut într-o scenă cheie a filmului „Robin Hood: Prince Of Thieves” din 1991, în care a jucat starul american Kevin Costner.

Din primele constatări reiese că Zidul lui Hadrian, aflat chiar lângă locul în care a fost doborât copacul, a suferit „unele daune”, a declarat organismul pentru conservarea clădirilor istorice şi a monumentelor Historic England.

Poliţia din Northumberland a arestat inițial un tânăr de 16 ani în legătură cu acest incident. Apoi acesta a fost eliberat. În locul lui a fost arestat un bărbat de 60 de ani, eliberat și el între timp pe cauțiune.

„Am vizitat Sycamore Gap vineri pentru o inspecţie preliminară”, a anunțat Historic England într-un comunicat.

„Deşi am constatat că Zidul lui Hadrian a suferit unele daune, nu am putut accesa situl pentru a efectua o anchetă completă, astfel încât urmează să aibă loc ulterior o evaluare arheologică, odată ce situl este considerat sigur”, a adăugat instituţia.

„În calitate de consilier al guvernului în domeniul patrimoniului, suntem implicaţi pentru că Zidul lui Hadrian este un monument protejat. Apreciem cât de puternic este răspunsul oamenilor în legătură cu pierderea copacului şi impactul asupra acestui peisaj istoric special şi vom continua să colaborăm îndeaproape cu partenerii cheie pe măsură ce această (anchetă) avansează”, a precizat Historic England.

Zidul, construit de armata romană la ordinul împăratului Hadrian, este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Arțarul, desemnat „copacul anului” din Anglia în 2016, se afla în grija Autorităţii Parcului Naţional Northumberland şi a National Trust, un organism guvernamental pentru zonele protejate.

Specialiştii au declarat că se aşteaptă ca noi lăstari să crească din trunchiul retezat al arborelui, precizând însă că acesta nu va mai fi niciodată la fel.

Vestea doborârii arborelui a stârnit un val de consternare şi indignare pe reţelele sociale din partea pasionaţilor de drumeţii în natură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri