Blinken: Suntem în coordonare strânsă cu UK, Israel, România și alte țări. Vom da un răspuns colectiv împotriva Iranului

Data actualizării: Data publicării:
anthony blinken priveste atent cu capul putin plecat inspre dreapta
Anthony Blinken, șeful Departamentului american de Stat, anunță că SUA pregătesc un răspuns coordonat cu Marea Britanie și Israelul la atacul Iranului asupra navei „Mercer Street”, în care a murit și un marinar român Foto: Profimedia

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor da un „răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului după atacul asupra petrolierului Mercer Street, de săptămâna trecută, în care au fost uciși doi membri ai echipajului, un român și un britanic. 

„Suntem în legătură strânsă şi ne coordonăm cu Regatul Unit, Israel, România şi alte ţări. Şi va exista un răspuns colectiv”, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a acuzat Iranul de comiterea atacului. 

„Iranul continuă să acţioneze într-o manieră teribil de iresponsabilă”, a afirmat, de asemenea, secretarul de stat al SUA, în faţa jurnaliștilor, la Washington. „Acțiuniule Iranului sunt o ameninţare directă la adresa libertăţii de navigaţie”, a adăugat el. Duminică, responsabilul american a vorbit despre un „răspuns adecvat şi iminent” în coordonare cu aliaţii Statelor Unite.

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Israelul, Statele Unite, Regatul Unit şi România susțin că Iranul s-a aflat în spatele atacului. Autoritățile de la Teheran resping aceste acuzaţii și au amenințat cu un „răspuns ferm”.

„Iranul nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale”, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh. Ea va „răspunde imediat şi în mod decisiv la orice aventurism”, a insistat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri