Cel mai longeviv lider de stat a obținut încă un mandat de președinte

Data publicării:
Teodoro Obiang Nguema
Președintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Foto: Profimedia Images

Președintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema, a câștigat un nou mandat cu 95% dintre voturile exprimate pe 20 noiembrie, a transmis, sâmbătă pe Twitter, fiul său, vicepreședintele Teodoro Nguema Obiang Mangue.

Reuters nu a putut verifica imediat informația.

O victorie i-ar conferi lui Obiang, în vârstă de 80 ani, al șaselea mandat, prelungindu-i domnia de 43 de ani și cimentuind poziția acestuia ca cel mai longeviv lider de stat.

„Rezultatele finale ne dau din nou dreptate”, a scris vicepreședintele pe Twitter. „Continuăm să dovedim că suntem un partid politic grozav”.

Statul vest-african de aproape 1,5 milioane de locuitori a avut doar doi președinți de la obținerea independenței față de Spania în 1968. Obiang și-a înlăturat unchiul Francisco Macias Nguema printr-o lovitură de stat în 1979.

Obiang a fost întotdeauna ales cu mai mult de 90% dintre voturi în sondaje pe care observatorii internaționali le-au pus sub semnul îndoielii. Criticii spune că Obiang a făcut puține pentru scoaterea țării din sărăcie, în ciuda averii sale impresionante.

Grupurile de activiști pentru drepturile omului l-au acuzat că suprimă disidența și-și atacă rivalii. Protestele sunt în mare parte interzise, media este puternic controlată iar oponenții politici sunt deseori arestați și torturați, spun aceștia.

Fiul său, pe care observatorii îl văd ca potențial succesor, a fost condamnat pentru delapidare de către o instanță franceză în 2020. Bunurile despre care puterile străine spun că le-a cumpărat cu câștiguri obținute prin mijloace necinstite includ și o mănușă acoperită de cristale care a fost purtată de Michael Jackson, o limuzină blindată Rolls-Royce și un iaht.

Tatăl și fiul neagă orice acuzație de fapte ilegale.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri