„Cheița Apocalipsei”. Cum l-au trolat americanii pe Putin cu imagini de la ultimul test de lansare a unei rachete nucleare

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-resize (6)
Lansarea unei rachete intercontinentale balistice nucleare Minuteman, în cadrul unui exercițiu al armatei americane. Captură gif: US Air Force

Forțele aeriene ale SUA au publicat o înregistrare video cu momentul în care militarii americani lansează, de la bordul unui așa-numit „avion al Apocalipsei”, o rachetă intercontinentală balistică nucleară Minuteman, în cadrul unui exercițiu militar. Racheta testată nu a fost prevăzută cu un focos nuclear. Armata americană a publicat înregistrarea în contextul amenințărilor și retoricii nucleare tot mai frecvente făcute în ultima perioadă de oficialii Kremlinului ori de persoanele din anturajul lui Vladimir Putin, în special din partea vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

În înregistrarea video sunt prezentați membri ai forțelor aeriene ale SUA, din cadrul escadronului 625 de Operațiuni Strategice, care inițiază lansarea unei rachete nucleare de la bordul unui avion E-6B Mercury, supranumit „Avionul apocalipsei”.

Forțele aeriene ale SUA au lansat racheta (fără focos nuclear) în cooperare cu marina americană într-un „test de rutină” desfășurat pe data de 19 aprilie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Lansarea propriu-zisă a rachetei Minuteman, aflată într-un siloz nuclear la baza Vandenberg a Forțelor Spațiale ale SUA din California, a fost comandată și inițiată de la bordul unui avion E-6 aflat deasupra oceanului Pacific.

Înregistrarea video prezintă inclusiv momentul în care un membru al echipajului avionului răsucește o „cheiță” în panoul de bord înaintea lansării rachetei.

„Cheița” face parte din ceea ce e numit „Sistemul Aeropurtat de Control al Lansării”, aflat la bordul avionului E-6, cu ajutorul căruia se poate declanșa de la distanță lansarea unei rachete nucleare Minuteman.

Acest sistem de comandă și control, prin care lansările sunt dirijate de la bordul unor astfel de aeronave specializate, este unul redundant, în cazul în care celelate sisteme de comandă sunt distruse într-un ipotetic atac nuclear împotriva teritoriului Statelor Unite.

Conform publicației War Zone, în jur de 400 de rachete Minuteman, fiecare prevăzută cu câte un focos nuclear, se află în silozuri speciale din Colorado, Montana, Nebraska, Dakota de Nord și Wyoming.

Rachetele Minuteman fac parte, alături de bombardierele strategice și submarinele nucleare din așa-numită „triadă nucleară” a SUA.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri