Video Anchetă BBC la fermele de legume din Spania: Dacă nu vrei să muncești ca un sclav, pleacă!

Data actualizării: Data publicării:
sere Almeira
FOTO: captură video BBC

Spania este unul dintre cei mai mari producători de fructe și legume din lume. Regiunea sudică din Almeria este cunoscută pentru ceea ce spaniolii numesc „marea din plastic”. Sere acoperite cu folie ieftină din plastic se desfășoară pe zeci de mii de hectare, iar lucrătorii migranți culeg fructele și legumele care sunt vândute apoi în supermarketurile din Europa.

Jurnaliști BBC au investigat timp de câteva luni acuzațiile potrivit cărora muncitorii străini ar fi exploatați în aceste sere.

„Dacă vrei să muncești ca un sclav, îți găsești de lucru. Dacă nu, ești dat afară”, spune un migrant.

Serele din Almeria sunt locul de unde provin cele mai mari cantități de roșii, ardei și castraveți care se găsesc în supermarketurile din Europa. Sunt atât de multe sere aici încât ele pot fi văzute din spațiu.

Cei mai mulți muncitori sunt migranți din Africa.

Investigația jurnaliștilor BBC a început înaintea declanșării pandemiei.

Omar spune că muncește fără documente legale. El locuiește într-un cartier de barăci alături de alți 1.000 de muncitori. În fiecare dimineață speră că vor primi ceva de lucru de la fermierii locali.

„În unele locuri ești plătit cu 5 euro pe oră, îl altele, cu 4,5”, spune Omar. Potrivit legii, muncitorii ar trebui să fie plătiți cu 7,28 euro pe oră. Dar nici măcar migranții care muncesc cu forme legale nu primesc salariul minim. Cel mai frecvent, foile de pontaj nu reflectă numărul real de ore de muncă.

„Youssef” a trăit și muncit în Almeria mulți ani. Într-o zi, el s-a filmat cu o cameră ascunsă în timp ce își confrunta angajatorul care nu a avut nicio problemă să îi spună că nu dă doi bani pe legea care îl obligă să plătească un salariu minim. Acesta a devenit violent și l-a dat afară. „Muncim opt ore fără pauză. În interiorul serei temperaturile ajung și la 50 de grade Celsius. Dacă vrei să muncești ca un sclav, îți găsești multă treabă. Dar dacă îți ceri drepturile, nu mai poți să muncești”, spune „Youssef”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El l-a reclamat la poliție pe fostul angajator pentru rele tratamente și pentru că l-a plătit cu o sumă mai mică decât cea legală. Contactat de reporterii BBC, angajatorul spune că s-a enervat, însă nu a vrut să răspundă la nicio acuzație din cele formulate de fostul muncitor.

Într-o altă fermă condusă de o companie diferită, muncitorii au organizat un protest din cauza faptului că sunt plătiți prost. La porțile fermei au ajuns și câteva echipaje de poliție. În toată agitația creată, un fermier vecin s-a arătat foarte deranjat de protest și l-a amenințat cu un ciocan pe cameramanul BBC.

Corespondentul BBC s-a dus la sediul central al companiei Godoy, care administrează o parte din sere, pentru a afla și punctul de vedere al administratorilor. Frații Godoy administrează câteva firme și livrează ardei pentru unele dintre cele mai importante lanțuri de magazine din Europa.

Godoy Hortalizas neagă că muncitorii lui ar fi plătiți cu sume mai mici decât cele prevăzute de lege. Însă Mahfoud, care a muncit pentru frații Godoy timp de 16 ani îl contrazice și spune că toate foile de pontaj sunt falsificate. El și-a ținut o evidență cu toate orele lucrate. „Am muncit, in medie, 200 de ore pe lună și nu am câștigat 1.000 de euro”, spune el. Dacă ar fi fost plătit cu salariul minim, ar fi primit cu aproximativ 30% mai mult.

Un alt muncitor care a lucrat pentru același angajator spune că a muncit 26 de zile, dar a fost pontat doar pentru 20.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri