Fauci: SUA "ar fi putut să salveze vieți" dacă acționa mai devreme. Trump cere demiterea lui

Data actualizării: Data publicării:
Corona virus situation in New York, US - 03 Apr 2020
Foto: Profimedia

SUA "ar fi putut să salveze vieți" dacă ar fi introdus mai devreme măsuri împotriva COVID-19, a spus Anthony Faucci, oficial american de top în domeniul sănătății și omul care coordonează răspunsul autorităților americane la epidemia de coronavirus, scrie BBC.

Președintele american Donald Trump și-a manifestat nemulțumirea față de interviul acordat de Faucci, distribuind o postare pe Twitter care îndemna la destituirea doctorului.

Statele Unite ale Americii au înregistrat peste 550.000 de cazuri de coronavirus, iar bilanțul victimelor este de 22.000 de morți.

"Dacă am fi închis totul, chiar de la început", situația putea să fie puțin diferită", a declarat Anthony Faucci pentru CNN, însă a adăugat că luarea unei astfel de decizii ar fi fost dificilă.

Doctorul Anthony Faucci a devenit imaginea SUA în lupta împotriva epidemiei, acesta fiind prezent alături de Donald Trump la informările zilnice făcute de la Casa Albă. Cu toate acestea, Faucci și Trump cei doi au avut puncte de vedere diferite în mai multe situații. Într-un interviu recent acordat CBS, Faucci a spus că abordarea lui asupra epidemiei este științifică, în timp ce președintele SUA are o abordare "simplă, cu speranță".

Donald Trump a distribuit duminică o postare a de pe Twitter a fostei candidate republicane la Congresul SUA Deanna Lorraine.

"Faucci spunea oamenilor pe 29 februarie că nu există motive de îngrijorare și că nu există o amenințare la adresa publicului american. E timpul să-l destituim pe Faucci", scria Deanna Lorraine în postarea distribuită de președintele american.

Administrația Trump a instituit măsuri de distanțare socială până la data de 30 aprilie.

Ce a spus Anthony Faucci

Când a fost întrebat despre un articol din New York Times referitor la faptul că el și alți oficiali ar fi sugerat o abordare mai agresivă la finalul lunii februarie, Faucci a spus că oficialii din domeniul sănătății pot doar să facă recomandări "din punct de vedere medical".

"Deseori, recomandările sunt urmate. Alteori, nu. Dar situația este cea care este", a spus acesta. Faucci a mai spus că "nimeni nu va nega" faptul că, din punct de vedere logic, măsurile timpurii ar fi salvat vieți, însă a adăugat că "procesul care duce la astfel de decizii este complicat".

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

"Mulți se împotriveau atunci la închiderea activităților", a spus Faucci.

Oficialul american a recunoscut că există numeroși factori care contribuie la situația actuală din SUA, precum dimensiunea și eterogenitatea țării, nu doar începutul întârziat al măsurilor de prevenire.

Potrivit lui Faucci, anumite zone din SUA vor putea să înceapă să se întoarcă la normal "cel puțin în anumite feluri, poate încă de luna viitoare". Totodată, acesta s-a declarat încrezător că alegerile prezidențiale din SUA, programate pe 3 noiembrie, vor avea loc - dacă țara are o abordare treptată de relaxare a restricțiilor.

În ultimele zile, președintele Donald Trump a criticat și Organizația Mondială a Sănătății, pe măsură ce se confruntă cu o presiune tot mai mare în privința epidemiei și a crizei economice provocată de aceasta.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri