Emmanuel Macron: Negocierile cu Putin vor avea prioritate în fața judecării lui pentru crime de război

Data publicării:
Președintele Franței Emmanuel Macron susține un discurs la Bratislava pe 31 mai 2023.
Emmanuel Macron, președintele Franței. Foto: Profimedia Images

Președintele Franței Emmanuel Macron spune că ar putea sosi un moment în care prioritate va avea negocierea păcii în Ucraina cu Vladimir Putin și nu judecarea președintelui rus pentru crime de război, scrie The Guardian.

"Dacă în câteva luni va apărea o fereastră pentru negocieri, atunci va trebui să cântărim între un proces și o negociere. Trebuie să negociezi cu liderii pe care îi ai de facto și cred că negocierile vor avea prioritate. Nu te poți pune în poziția în care spui: vreau să mergi la închisoare, dar ești singurul cu care pot negocia", a spus Emmanuel Macron.

Totuși, președintele francez a spus că dovezile împotriva Rusiei și a liderilor acestei țări trebuie să fie adunate în continuare.

Președintele francez, prezent la un forum de securitate găzduit de Bratislava, a insistat că Rusia și-a pierdut orice fel de legitimitate, însă a avertizat că dacă așteptata contraofensivă a Ucrainei nu va avea efectul scontat, atunci Europa va trebui să-și reevalueze opțiunile când vine vorba de sprijinirea Ucrainei. Macron a adăugat că Ucraina își apără nu doar propriile granițe, dar și pe cele ale Europei.

Președintele francez a recunoscut că Occidentul a rămas prea multă vreme insensibil la problemele din estul Europei.

"Unii au spus că aţi ratat o ocazie de a tăcea. Cred că am pierdut şi noi o oportunitate de a vă asculta", a spus Macron, referindu-se la faimoasa declarație a președintelui Jacques Chirac, din 2003, prin care acuza statele din Europa de Est că s-au alăturat SUA și Marii Britanii în decizia de a invada Irakul.

Macron a adăugat că estul Europei nu trebuie lăsat să fie "răpit" din nou de Rusia. Acesta a estimat că la viitorul summit NATO din Vilnius, din luna iulie, nu se va ajunge la un consens privind accederea Ucrainei în NATO, însă a declarat că: "trebuie să construim ceva ce s-ar încadra între garanțiile de securitate oferite Israelului și o apartenență deplină la NATO. Avem nevoie de ceva tangibil, clar și concret. Avem nevoie de o cale către obținerea statutului de membru".

Macron a mai spus că fiecare țară are dreptul de a-și alege aliații și a catalogat invazia Rusiei în Ucraina drept un eșec geopolitic, care a descalificat-o în ochii tuturor vecinilor.

"În Europa nu este loc pentru acest delir imperialist", a spus el.

Președintele Franței va participa, joi, la summitul Comunităţii Politice Europene de la Chișinău, un format pe care chiar el l-a inițiat și care reunește nu doar reprezentanți ai statelor UE, dar și ai altor state precum Armenia, Islanda, Norvegia, Elevţia, Turcia, regatul Unit, Serbia sau Azerbaidjan.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri