Galerie Foto Donald Trump a fost eliberat. Fostul președinte SUA a fost pus sub învinuire pentru încălcarea Legii Spionajului

Data actualizării: Data publicării:
Fostul președinte SUA Donald Trump face cu mâna la ieșirea din tribunalul din Miami unde a fost pus sub acuzare pe 13 iunie 2023.
Donald Trump a fost lăsat să plece fără cauțiune sau alte măsuri speciale după ce a fost pus sub acuzare pentru încălcarea Legii Spionajului. Foto: Profimedia Images

Donald Trump a fost pus sub învinuire pentru încălcarea Legii Spionajului, marți, când i s-au adus la cunoștință, într-un tribunal din Miami, toate cele 37 de capete de acuzare. Fostul președinte, care a fost oficial arestat pe durata înfățișării la tribunal, a pledat nevinovat la toate acuzațiile. Acesta a părăsit apoi tribunalul, iar la ieșirea din clădire forțele de ordine au fost nevoite să îndepărteze un protestatar care s-a repezit în fața mașinii sale. 

ACTUALIZARE 23:20 Donald Trump a părăsit Tribunalul din Miami unde i-au fost aduse la cunoștință cele 37 de capete de acuzare, la care a pledat nevinovat. Trump a fost pus sub acuzare pentru infracțiunile de încălcare a Legii Spionajului.

Acesta a nu va avea restricții de călătorie, însă judecătorul i-a spus să nu ia contact cu fostul său consilier Walt Nauta, care a ajuns la tribunal altărui de el.

Nauta, care a fost asistentul lui Trump la Casa Albă, pe durata mandatului, nu a fost pus sub acuzare, deoarece nu era reprezentat de avocat, prin urmare nu a putut spune dacă pledează vinovat sau nevinovat. 

Pe durata audierilor au fost mai multe incidente între suporterii pro și contra fostului președinte care s-au adunat în fața tribunalului. La ieșirea lui Trump, o persoană a alergat în fața mașinii în care s-a urcat fostul președinte, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru ca aceasta să fie îndepărtată, scrie The Guardian.

Pe drum, Trump s-a oprit la restaurantul „Versailles” din Miami, unde s-a oferit să plătească nota tuturor celor prezenți, mulți dintre ei susținători de-ai săi. 

Clienții i-au cântat lui Trump „La mulți ani”, dat fiind că fostul președinte împlinește miercuri 77 de ani.

Ulterior, Donald Trump s-a urcat în avionul său privat, în Miami, urmând să ajungă la clubul său de golf din Bedminster, în statul New Jersey.

Acesta ar urma să facă primele declarații despre audierea sa la o gală de strângere de fonduri.

În timpul audierii, avocații lui Trump au cerut ca procesul să fie unul cu jurați, scrie CNN.

Avocatul său Todd Blanche a răspuns: „Cu siguranță pledăm nevinovat”, la întrebarea judecătorului, în timp ce Trump a rămas tăcut pe toată durata procedurii, cu brațele încrucișate, spun martorii.

Judecătorul le-a cerut procurorilor să întocmească o listă cu potențialii martori cu care Trump nu poate comunica despre caz decât în prezența unui avocat.

Fostul președinte a fost elibarat fără cauțiune sau alte restricții de călătorie, considerându-se că nu există riscul ca acesta să fugă.

Știrea inițială: 

Donald Trump a fost pus sub arest, după ce a ajuns la Tribunalul din Miami. Fostul președinte al SUA a pledat nevinovat, potrivit BBC.

Și în cazul fostului său consilier, Walt Nauta, s-a luat aceeași decizie.

Donald Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile din cele 37 de capete de acuzare.

Fostului președinte i se vor lua amprentele, însă este posibil să nu fie nevoie de o fotografie de identificare, având în vedere că acesta este ușor de recunoscut.

Trump nu-și va petrece noaptea în închisoare, cel puțin nu încă. Potrivit CNN, se așteaptă ca Trump să fie eliberat pe baza unei promisiuni că se va prezenta la viitoarele întâlniri cu instanța, transmite The Guardian.

Avocata lui Trump a criticat sistemul judiciar și a ridiculizat ceea ce a numit „un sistem de justiție pe două niveluri”. Avocata calificat acuzația împotriva fostului președinte drept o „militarizare fără scrupule a sistemului de justiție penală”, potrivit CNN.

„Astăzi nu este vorba despre Donald J. Trump, care este sfidător. Nu este vorba despre Partidul Republican. Nu este vorba despre alegerile din 2024. Este vorba despre distrugerea principiilor americane de lungă durată care au diferențiat această țară de atâta timp”, a declarat marți avocata lui Trump, Alina Habba, într-o conferință de presă în fața tribunalului.

Habba a comparat punerea sub acuzare a lui Trump cu „genul de lucruri pe care le vezi în dictaturi”.

„Ceea ce i se face lui Trump ar trebui să-i îngrozească pe toți cetățenii acestei țări. Aceasta nu este America noastră”, a declarat Habba. 

În fața tribunalului s-au adunat mai mulți susținători ai fostului președinte.

În fața tribunalului s-au adunat mai mulți susținători ai fostului președinte. FOTO: Profimedia Images
În fața tribunalului s-au adunat mai mulți susținători ai fostului președinte. FOTO: Profimedia Images

Cu puțin timp înainte de plecare, Trump a scris pe platforma sa Truth Social: „Una dintre cele mai triste zile din istoria țării noastre. Suntem o națiune în declin”.

Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special „reţinerea de informaţii privind securitatea naţională” şi „obstrucţionarea justiţiei” în dosarul arhivelor de la Casa Albă, potrivit actului de acuzare dat publicităţii vineri, relatează AFP.

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări vineri că nu se află în legătură cu ministrul Justiţiei Merrick Garland în legătură cu inculparea istorică a predecesorului său Donald Trump în cazul documentelor secrete pe care acesta le-a păstrat.

Donald Trump întâmpină un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către justiţia federală, în condiţiile în care fostul preşedinte republican american visează să recucerească Casa Albă în 2024.

Trump a anunţat joi că a fost pus sub acuzare de justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe.

„Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el când a plecat de la Washington.

Donald Trump - acum primul fost preşedinte din istoria SUA care a fost inculpat de justiţia federală - este, de asemenea, urmărit penal pentru obstrucţionarea justiţiei şi mărturie mincinoasă, după cum a adăugat chiar el.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri