Galerie Foto Germania va livra Ucrainei cel mai modern sistem de apărare aeriană al său, capabil "să protejeze un mare oraş"

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0250933721
Sursa foto: Profimedia Images

Germania, criticată de Kiev pentru livrăril sale limitate de arme, va trimite un sistem perfecţionat de apărare aeriană capabil "să protejeze un mare oraş" de raidurile ruseşti, a anunţat miercuri cancelarul Olaf Scholz, citat de France Presse.

"Guvernul german a decis să furnizeze cel mai modern sistem de apărare antiaeriană de care dispune Germania, sistemul Iris-T", a anunţat cancelarul german în faţa Bundestagului.

Acest sistem "ar permite Ucrainei să protejeze un întreg mare oraş împotriva loviturilor aeriene ruseşti", a argumentat liderul german, asigurând că ţara sa "va trimite mai multe arme" Kievului, scrie Agerpres.

Sursa foto: Profimedia Images
Sursa foto: Profimedia Images

Acest sistem de apărare aeriană este dezvoltat de fabricantul german Diehl.

Germania va livra de asemenea un sistem radar capabil să detecteze artileria inamică, a adăugat el.

De asemenea, Berlinul îşi continuă livrările indirecte prin alte ţări europene.

Astfel, Germania a ajuns la un acord cu Grecia pentru ca Atena să trimită vehicule militare din epoca sovietică în Ucraina în schimbul unor blindate mai moderne furnizate de Berlin. Germania a încheiat deja un acord similar cu Republica Cehă pentru a ajuta la furnizarea de arme Ucrainei şi negociază în prezent un acord cu Polonia, aminteşte AFP.

Scopul este de a furniza Ucrainei arme din epoca sovietică pe care armata sa le cunoaşte şi le poate folosi rapid pentru a opri invazia rusă. Germania vrea să livreze 14 tancuri de luptă Leopard şi un vehicul blindat Leopard către Praga în schimbul trimiterii tancurilor T-72 de către cehi în Ucraina.

Cu toate acestea, nu a fost stabilită încă o dată pentru livrare, iar Scholz a declarat în Parlament că discuţiile sunt în desfăşurare.

Scholz şi guvernul său, care au decis să investească 100 miliarde de euro pentru a moderniza armata, sunt criticaţi de opoziţie dar şi de autorităţile ucrainene pentru presupusa timiditate de care dau dovadă în livrările de arme către Kiev.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri