Gest extrem în parlamentul polonez: Un demnitar a stins lumânările de Hanukkah cu extinctorul și a numit sărbătoarea „satanică”

Data actualizării: Data publicării:
Far-right Polish MP Extinguishes Hanukkah Candle In Parliament, Warsaw, Poland - 12 Dec 2023
Grzegorz Braun a dat mâna cu colegii inainte să plece. Sursa foto: Profimedia Images

Un deputat polonez de extremă-dreapta, Grzegorz Braun, a folosit un extinctor pentru a stinge lumânările aprinse de Hanukkah în Parlament, strigând că sărbătoarea este „satanică” și că prin gestul său restabilește normalitatea. Preşedintele camerei inferioare a parlamentului polonez l-a dat afară și a cerut scuze comunității evreiești, transmite Reuters.

Imaginile îl arată pe Grzegorz Braun cum ia extinctorul înainte de a traversa holul parlamentului până unde erau lumânările, apoi face un nor de pulbere albă și forțează astfel paznicii să îi scoată pe oameni din zonă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Clipul îi arată pe oamenii din apropiere acoperiți cu pulbere de la extinctor și pe demnitar urcând pe podiumul Camerei unde a strigat că Hanukkah este o sărbătoare „satanică” și a spus că restabilește „normalitatea”.

Întrebat imediat după incident dacă îi este rușine pentru gestul său care a provocat indignare, Braun a răspuns: „Celor care iau parte la acte de închinare satanică ar trebui să le fie rușine!”.

Jewish feast of Hanukkah at the Polish parliament building in Warsaw
sursa foto: Profimedia Images

Președintele Szymon Holownia l-a exclus din ședință și a spus că va informa procurorii despre acțiunile sale.

Braun a părăsit camera, dând mâna cu parlamentarii de extremă dreapta.

„Nu va exista toleranță pentru rasism, xenofobie, antisemitism... atâta timp cât voi fi președintele parlamentului”, a declarat Holownia reporterilor.

Rabinul-șef al Poloniei, Michael Schudrich, a declarat pentru Reuters prin telefon că acțiunile lui Braun nu sunt reprezentative pentru țară și că este „stânjenit” de acestea.

„Cineva a stins lumânările Hanukkah și câteva minute mai târziu le-am reaprins”, a spus el. „De mii de ani, dușmanii noștri au încercat să ne stingă, de pe vremea macabeilor până la Hamas. Dar dușmanii noștri ar trebui să învețe, nu ne pot stinge”.

Cardinalul Grzegorz Rys de la biserica catolică din Polonia a spus într-o declarație postată pe platforma de socializare X că îi este rușine de acțiunile lui Braun.

„Îmi cer scuze întregii comunități evreiești din Polonia”, a scris el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri