Grecia recurge la un gest nemaiîntâlnit, după ce Turcia a dat drumul migranților către Europa

Data publicării:
Migrants clash with Greek police on the buffer zone Turkey-Greece border, at Pazarkule, in Edirne district, on February 29, 2020. Thousands of migrants stuck on the Turkey-Greece border clashed with Greek police on February 29, 2020, according to an AFP photographer at the scene. Greek police fired tear gas at migrants who have amassed at a border crossing in the western Turkish province of Edirne, some of whom responded by hurling stones at the officers. The clashes come as Greece bolsters its border after Ankara said it would no longer prevent refugees from crossing into Europe following the death of 33 Turkish troops in northern Syria., Image: 501861858, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ozan KOSE / AFP / Profimedia
Foto: Profimedia

Grecia a anunțat că nu va mai primi cereri de azil timp de o lună, după ce Turcia a decis să îi lase pe migranții aflați pe teritoriul său să călătorească către Europa, informează EuroNews.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a scris pe Twitter că Grecia va apăra granițele Uniunii Europene și i-a avertizat pe migranți că îi va respinge dacă încearcă să treacă frontiera. De partea grecească a graniței au apărut soldați înarmați cu gaze lacrimogene și bombe sonore.

Este suspendarea legală?

Alberto Alemanno, profesor în drept comunitar la școala europeană de business HEC Paris, a declarat pentru Euronews că "suspendarea reprezintă o încălcare a legii europene și a legii internaționale și crează un precedent care cel mai probabil îi va condamna pe aplicanții îndreptățiți să primească azil la deportare și moarte". Această decizie va fi contestată la "nivel național, european și internațional", a adăugat Alemanno.

Grecia scoate armata pentru a apăra granița

Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă duminică după-amiază pentru a dispera migranții, care au răspuns cu pietre și alte obiecte. Potrivit autorităților, au fost opriți să treacă granița peste 15.000 de oameni în doar două zile.

Grecia vrea să obțintă ajutor de la Uniunea Europeană pentru a își proteja granițele, frontiera greacă și cea bulgară fiind și granițele UE. Stelios Petsas, purtător de cuvânt al guvernului grec, a acuzat Turcia nu respectă tratatul încheiat cu UE în 2016, însă Ankara spune că UE nu respectă acordul.

Turcia acuză UE că nu respectă tratatul din 2016

Turcia a încheiat în 2016 un tratat de 6 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, și s-a angajat să oprească valurile de refugiați să intre în Europa, contra ajutorului financiar. Autoritățile de la Ankara au acuzat ulterior UE că nu și-a respectat partea din înțelegere și Erdogan a amenințat constant că va deschide granițele pentru migranți dacă țara sa nu va primi ajutor internațional.

Turcia găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, dar și alții din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri