Începe procesul zborului MH17: Patru bărbați sunt acuzați de doborârea avionului și moartea celor 298 de pasageri

Data publicării:
mh17 avion ucraina GettyImages-452333914
Foto: Guliver/Getty Images

Astăzi urmează să înceapă procesul în care patru bărbați sunt acuzați de moartea celor 298 de pasageri aflați la bordul zborului Malaysia Airlines MH17, doborât în 2014 deasupra Ucrainei, informează BBC.

Avionul Boeing 777 a fost doborât deasupra unei zone de conflict din Ucraina, în care se aflau la putere rebelii susținuți de Rusia.

Investigatorii spun că dețin dovezi că un sistem de rachete Buk a doborât avionul, iar acesta era staționat la o bază militară din Rusia.

Cei patru acuzați cel mai probabil nu vor participa la proces. Trei dintre acuzați sunt ruși, iar al patrulea este ucrainean. Rusia și Ucraina nu își extrădează cetățenii, însă unul dintre cei patru va avea o echipă de avocați în sală și ar fi pregătit să depună mărturie prin legătură video.

Rusia a negat constant orice implicare în atacul asupra cursei MH17, care a avut loc pe 17 iulie 2014. În accidentul aviatic au murit cetățeni din 10 țări, cei mai mulți fiind olandezi (193 de persoane).

Procesul se va derula într-o instanță olandeză și va fi condus de trei judecători, iar durata lui ar putea depăși trei ani de zile.

Cine sunt suspecții acuzați de doborârea zborului MH17

Toți cei patru acuzați au fost citați de instanță, însă nu se știe dacă au intrat în posesia lor.

Igor Girkin, cunoscut drept Strelkov. Este un fost colonel din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a fost desemnat ministrul Apărării în orașul ucrainean Donețk, aflat sub conducerea rebelilor, potrivit anchetatorilor.

Sergei Dubinsky, denumit Khmury. A fost angajat al Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU) și adjunct al lui Igor Girkin, deci în contact cu Rusia, spun anchetatorii.

Oleg Pulatov, denumit Giurza. Se presupune că este un fost soldat din forțele speciale ale Direcției Principale de Informații din Rusia (GRU), devenit adjunctul șefului serviciului de informații din Donețk.

Leonid Kharchenko, cunoscut drept Krot. Este un cetățean ucrainean fără istoric militar care a condus o unitate de luptă în Ucraina de Est.

Dintre suspecți, Oleg Pulatov va fi reprezentat de o echipă de avocați, în timp ce Igor Girkin a spus că nu recunoaște autoritatea acestei instanțe.

Cei patru bărbați sunt acuzați că au ucis 298 de persoane și au provocat prăbușirea zborului MH17. Procurorii susțin că acuzații se fac vinovați împreună de atac pentru că au cooperat pentru a obține și a pune în funcțiune lansatorul de rachete Buk cu scopul de a doborâ un avion.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri