Jacheta cu care astronautul Buzz Aldrin a zburat spre Lună a fost vândută cu 2,8 milioane de dolari

Data publicării:
Jacheta cu care astronautul Buzz Aldrin a zburat spre Lună a fost vândută cu 2,8 milioane de dolari
Jacheta cu care astronautul Buzz Aldrin a zburat spre Lună a fost vândută cu 2,8 milioane de dolari. Foto: Profimedia

Jacheta purtată de astronautul Buzz Aldrin în timpul zborului istoric spre Lună, în 1969, a fost vândută la licitaţie pentru aproape 2,8 milioane de dolari, relatează BBC.

Buzz Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, este singurul supraviețuitor al misiunii Apollo 11. Foto: Profimedia
Buzz Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, este singurul supraviețuitor al misiunii Apollo 11. Foto: Profimedia

„Apollo 11 Inflight Inflight Coverall Jacket” devine astfel cel mai scump artefact spațial vândut până acum, potrivit casei de licitații Sotheby's.

Jacheta spațială a fost vândută unei persoane care a făcut oferta prin telefon, după ce mai mulți doritori au licitat pentru ea timp de 10 minute, a precizat casa de licitații.

Aldrin, acum în vârstă de 92 de ani, a purtat această jachetă pe parcursul zborului spre Lună. A schimbat-o doar pentru a-și pune costumul presurizat cu care a coborât pe suprafața satelitului Terrei.

Jacheta are ecusonul cu numele lui Aldrin pe piept, în partea stângă, deasupra emblemei misiunii Apollo 11, şi steagul american pe umărul stâng. În partea dreaptă, pe piept, se află sigla NASA. Este confecţionată dintr-un material rezistent la foc, cunoscut sub numele de pânză Beta, care a fost încorporat în costumele spaţiale în urma unui incendiu care a ucis trei astronauţi la bordul Apollo 1, în 1967.

Aldrin şi Neil Armstrong au devenit primii astronauţi care au păşit pe Lună, la 20 iulie 1969. Cel de-al treilea membru al echipajului, Michael Collins, a rămas la bordul navetei spațiale.

Se estimează că 650 de milioane de oameni din întreaga lume au urmărit acest moment la televizor.

După ce au petrecut peste 21 de ore pe Lună, Aldrin și Armstrong s-au întors apoi la navetă și s-au schimbat la loc în costumele de zbor, pe care le-au descris ca fiind „mult mai confortabile”, într-o notă care însoțește articolul scos la licitație.

La licitație au fost scoase de asemenea un întrerupător rupt și pixul negru pe care Aldrin l-a folosit pentru a-l repara, ajutând astfel echipajul să nu rămână blocat pe Lună.

În total, articolele din colecția personală a astronautului s-au vândut cu 8,2 milioane de dolari.

Planul de zbor al misiunii, cu care astronauții au călătorit în spațiu, a fost cumpărat cu 819.000 de dolari.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri