Jurnaliștii ucraineni susțin că au identificat o parte din presupuşii autori ai masacrului de la Bucha. „Îţi voi distruge poporul”

Data publicării:
mainile unei victime de la bucha, ucraina
Masacrul de la Bucha a șocat întreaga lume. Foto: Profimedia

Un grup de jurnalişti de investigaţie din Ucraina susține că a reuşit să-i identifice pe unii dintre presupuşii autori ai masacrului de la Bucha ca aparţinând unei brigăzi de infanterie marină a Flotei ruse din Pacific.

Jurnalişti ai site-ului de investigaţie ucrainean slidstvo.info, membru al Reţelei Globale de Jurnalism de Investigaţie (GIJN, după acronimul său în limba engleză), susţin că unii dintre presupuşii autori ai uciderii civililor ucraineni şi-au recunoscut implicarea.

Este vorba de membri ai Brigăzii 155 din Vladivostok (Orientul Îndepărtat rus), cărora autorităţile ucrainene le atribuie responsabilitatea crimelor comise atât la Bucha, cât şi la Irpin şi Hostomel, adaugă site-ul, preluat de EFE, potrivit Agerpres.

Descoperirea a sute de cadavre de civili la Bucha a fost condamnată de ţările occidentale, iar Adunarea Generală a ONU, formată din cele 193 de state membre ale organizaţiei, se întruneşte joi, la New York, pentru a vota cererea de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.

„Îţi voi distruge poporul”

Printre alţii, jurnaliştii de la slidstvo.info l-au identificat pe marinarul Mihail Tkaci, de 20 de ani, născut la Vladivostok, care a sosit în Ucraina în februarie. Ei au intrat în posesia unor postări ale acestuia în reţeaua de socializare rusească VKontakte.

Răspunzând cuiva care îl acuză de „fascism”, Tkaci a spus: „Sunt în viaţă şi nu numai în viaţă, ci îţi voi distruge poporul. Să ai la tine paşaportul de plastic pentru ca atunci când îi voi jefui pe cei ucişi să te pot recunoaşte”, potrivit slidstvo.info.

Un alt nume menţionat de jurnaliştii ucraineni este cel al lui Aleksei Gaskov, de 20 de ani, din Buriatia, care s-a înrolat imediat după terminarea şcolii generale în 2017. Anterior, el făcuse parte din Iunarmia, o mişcare considerată drept o „analogie rusă” a Hitlerjugend, tineretul hitlerist, din perioada regimului nazist.

Au luptat și în Siria

De asemenea, ei dau numele sergentului Aleksei Skulkin, în vârsta de 33 de ani, cu un stagiu de 15 ani în armata rusă şi care ar fi participat la războiul din Siria în cadrul sprijinului rusesc pentru regimul lui Bashar al-Assad.

Site-ul ucrainean de investigaţii publică fotografii cu aceşti militari şi cu alţii aparţinând brigăzii menţionate, precum şi cu rudele lor, imagini pe care le-au obţinut din conturile lor din reţelele de socializare.

Jurnaliştii de la slidstvo.info afirmă că brigada respectivă a pierdut „aproximativ jumătate dintre membrii săi” în Ucraina, potrivit armatei ucrainene, deşi precizează că majoritatea militarilor pe care i-au identificat erau activi pe reţelele de socializare recent.

Aşadar, „fie s-au întors în Rusia, fie au fost răniţi şi se află în spitale”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri