Mai mulți oficiali și clerici din Iran au fost uciși sau răniți în două atacuri „teroriste” separate

Data actualizării: Data publicării:
iran-steag-drapel-profimedia
Foto: Profimedia Images

Patru membri ai forţelor de securitate iraniene au fost ucişi într-un atac despre care autoritățile de la Teheran spun că a fost „terorist”, conform agenției oficiale de presă. Pe de altă parte, la Qom, în centrul Iranului, patru clerici au fost răniţi într-un atac comis de „persoane neidentificate” care au folosit „un obiect ascuţit”, a informat Irna.

„În cadrul unui act terorist, patru membri ai forţelor de securitate ale Gardienilor Revoluţiei au căzut martiri” în regiunea Saravan. „În faţa prezenţei puternice” a forţelor de securitate, agresorii au fugit apoi către Pakistan”, conform agenţiei iraniene, care nu face alte precizări.

Atacul s-a produs în provincia Shistan-Baluchistan, din apropierea graniţei cu Afganistanul şi Pakistanul şi care a fost marcată, în ultimele luni, de episoade de violenţă. Este una din cele mai sărace regiuni ale Iranului şi regiune populată de minoritatea balucă, în majoritate sunnită. Pe 14 decembrie, ministerul iranian al informaţiilor a anunţat arestarea a trei persoane implicate în presupusa asasinare a unui imam sunnit, ucis pe 8 decembrie în aceeaşi provincie.

Capitala provincială, Zahedan, a fost scena câtorva zile de violenţe declanşate pe 30 septembrie pe fondul protestelor generate de violarea unei adolescente de către un polițist.

Violenţele de la Zahedan au venit într-un moment în care Iranul era deja cuprins de manifestaţii de amploare după moartea, pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, tânăra ucisă în bătaie de poliția moralității pentru că purta „inadecvat” vălul islamic. Pe de altă parte, la Qom, în centrul Iranului, patru clerici au fost răniţi într-un atac comis de „persoane neidentificate” care au folosit „un obiect ascuţit”, a informat Irna.

„Patru clerici au fost răniţi de persoane neidentificate care au folosit un obiect ascuţit în Qom”, oraş considerat sfânt de șiiți, a anunţat Irna, fără a preciza circumstanţele exacte ale incidentului care s-a produs duminică.

De la jumătatea lunii septembrie, mii de iranieni şi aproximativ 40 de cetăţeni străini au fost arestaţi şi cel puţin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestaţiile în Iran, potrivit autorităţilor judiciare. De asemenea, doi bărbaţi de 23 de ani au fost spânzuraţi.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri