Alegeri SUA 2020. Hackergate: Ruşii au încercat spargerea conturilor de mail ale Partidului Democrat

Data actualizării: Data publicării:
hacker securitate cibernetica
Atac cibernetic. Foto: Getty Images

Hackerii ruşi au încercat de mai multe ori în acest an să spargă conturile de mail ale filialelor Partidului Democrat din statele americane California şi Indiana, precum şi ale unor think-tank-uri (institute de studii strategice) influente din Washington şi New York, precizează Reuters, preluată de Agerpres.

Tentativele de intruziune, dintre care multe au fost zădărnicite de Microsoft în cursul verii, au fost lansate de hackerii cunoscuţi ca „Fancy Bear”, iar activităţile lor arată cum încearcă "intelligence"-ul rus să intervină în campania din SUA în vederea alegerilor din 3 noiembrie, informează Reuters care citează surse informate.

Grupul Fancy Bear, controlat de agenţia rusă de informaţii militare, s-a aflat în spatele atacurilor asupra conturilor de e-mail ale taberei candidatei democrate Hillary Clinton în campania prezidenţială din 2016, conform actului de acuzare din 2018 emis de Departamentul american al justiţiei.

Printre ţintele vizate de hackeri se numără Centrul pentru progres american, Consiliul pentru relaţii externe şi Fundaţia Carnegie pentru pacea internaţională din Washington, dar şi organizaţia Fundaţia pentru o Societate Deschisă a lui George Soros. Fundaţia a contribuit financiar substanţial la cauze prodemocratice şi este luată în vizor în mod regulat de dezinformarea rusă, precum şi de teoriile conspiraţiei.

Serviciile secrete ruse, interesate în subminarea campaniei lui Joe Biden

Informaţiile privind aceste activităţi ruse de piraterie informatică vin după un anunţ de luna trecută al Microsoft, conform căruia Fancy Bear a încercat să atace peste 200 de organizaţii, multe având legătură cu alegerile din 2020.

Microsoft nu a comentat aceste informaţii.

În luna august, Oficiul directorului pentru informaţii naţionale al SUA a spus că operaţiunile ruse încearcă să submineze campania candidatului Joe Biden.

Ambasada Rusiei la Washington a asigurat că nu intervine în afacerile interne ale SUA şi a respins orice legătură cu „Fancy Bear", invocând „fake news”.

La rândul ei, campania lui Trump nu a răspuns la mesaje, iar FBI a refuzat să comenteze.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri