Brenton Tarrant, unul dintre atacatorii din Noua Zeelandă, inspirat de Anders Breivik. Se descrie ca „eco-fascist”

Data publicării:
brenton-tarrant-1

Suspectul australian arestat în legătură cu atacurile produse vineri dimineaţă la două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, se descrie, într-un „manifest” rasist postat anterior pe Twitter, ca „un bărbat alb obişnuit”, „rasist”, „eco-fascist”, care „s-a decis să ia poziţie”, relatează Press Association şi AFP. De asemenea, a declarat că a fost inspirat de ucigașul în masă Anders Behring Breivik.

Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a fost identificat de media din ţara sa ca fiind atacatorul care pare să fi transmis live pe Facebook în timp ce îşi împuşca victimele într-o moschee.

Poliţia a cerut ca imaginile să nu fie redistribuite online, precizând că lucrează acum la retragerea lor de pe internet.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat că atacatorul de la moscheea Masjid al Noor din Christchurch este un cetăţean australian.

Un „manifest” care explică motivele atacului a fost postat vineri dimineaţă pe un cont de Twitter cu acelaşi nume şi cu aceeaşi imagine de profil ca şi pagina de Facebook care a transmis în direct atacul.

Titlul, „Marea înlocuire”, al textului de 73 de pagini pare să facă referire la o teză a scriitorului francez Renaud Camus privind dispariţia unor „popoare europene”, „înlocuite„ de populaţii ne-europene imigrate, şi care cunoaşte o popularitate în creştere în mediile de extremă dreapta.

În manifest, Tarrant îşi descrie motivele atacului, afirmând că victimele erau „un mare grup de invadatori” care „încearcă să ocupe pământurile popoarelor mele mei şi să înlocuiască etnic poporul meu”.

Textul include o serie de întrebări şi răspunsuri, şi se deschide întrebarea: „Cine eşti?”. Răspunsul vine: „Doar un bărbat alb obişnuit, de 28 de ani. Născut în Australia, într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici”.

„Părinţii mei sunt de origine scoţiană, irlandeză şi engleză. Am avut o copilărie obişnuită, fără mari probleme. Nu m-a interesat prea mult învăţătura în anii de şcoală, obţineam cu greu note de trecere”.

„Sunt doar un bărbat alb obişnuit, dintr-o familie obişnuită. Care a decis să ia poziţie pentru a asigura un viitor pentru poporul meu”, spune el. Tânărul se descrie ca „o persoană privată şi mai mult introvertită” şi recunoaşte că este rasist, adăugând că este un „eco-fascist de felul lui”.

Tarrant mai spune că momentele cheie ale radicalizării sale au fost înfrângerea liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, la prezidenţialele din 2017, şi un atac cu camionul, soldat cu cinci victime, la Stockholm, în aprilie 2017.

Tânărul mai afirmă că Noua Zeelandă nu a fost ţinta iniţială pentru acest atac şi că a venit în ţară doar temporar pentru a plănui atacul şi a se antrena: „Am început să plănuiesc un atac cam cu doi ani înainte şi un atac în Christchurch cu trei luni înainte”, scrie el.

La întrebarea dacă sprijină Brexit-ul, el răspunde: „Da (...) Adevărul este că, în cele din urmă, oamenii trebuie să recunoască faptul că nu a avut nimic de-a face cu economia. Că a însemnat că poporul britanic respinge imigraţia în masă, dezrădăcinarea culturală şi globalismul, şi ăsta e un lucru măreţ şi minunat”.

Dacă este sau nu un susţinător al preşedintelui american Donald Trump, el scrie: „Ca un simbol al identităţii albe reînnoite şi scopului comun? Sigur. Ca politician şi lider? Dumnezeule, nu”.

Tânărul mai susţine că persoana din istorie cu care se identifică cel mai mult este Oswald Moseley, politician britanic interbelic, liderul Uniunii Britanice a Fasciştilor. De altfel, arhiva unei pagini de Facebook despre care se crede că îi aparţine lui Tarrant conţinea zeci de postări în ultima săptămână despre multiculturalism în Europa, cu câteva referiri directe la Marea Britanie, şi înregistrări de pe Youtube ale unor discursuri ţinute de Moseley.

„Am citit scrierile lui Dylann Roof și a multor altora, însă cu adevărat m-a inspirat doar Cavalerul Justițiar Breivik”, a scris acesta.

Norvegianul Anders Behring Breivik a ucis, în iulie 2017, 77 de oameni. A pus la cale un atac cu bombă în capitala Oslo și apoi a comis un atac armat pe insula Utoya, unde se afla o tabără pentru adolescenți. Breivink, cu convingeri de extremă-dreapta, a acuzat Pardidul Labusit din Norvegia de promovarea multiculturalismului și că pune în pericol identitatea națională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri