Despoții ridicoli. Cele mai ciudate, caraghioase și controversate fapte și gesturi făcute de liderii autoritari ai lumii

Mihnea Lazăr Data publicării:
The evolution of mankind according to Darwin stopped in his March forward by an authoritarian man.
Concept al evoluției către un lider autoritar. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa: Getty Images

La ultima numărătoare planetară, lumea contabiliza 50 de așa-numiți „lideri autoritari” care, atunci când nu se comportă de-a dreptul ca niște dictatori, reușesc performanța de a se situa mereu la granița dintre ridicol și teroare. Cumva, acești despoți de rit nou sunt nevoiți, prin fișa postului, să-și asume această stranie dualitate, de persoane grotești și caraghioase în același timp.

Există chiar și un ghid de tipul „Cum să devii un autocrat în 10 pași”, în care sunt prezentate principalele măsuri care trădează tendințele autocrate ale unui politician care dorește să-și extindă puterea și sfera de influență. Printre acestea: creșterea puterii executive, apelul la populism și naționalism, obținerea sprijinului „elitelor” (care, ulterior, trebuie „demonizate” și făcute responsabile pentru tot ce va urma), cenzura și controlul total al informațiilor, înăbușirea oricărei forme de opoziție etc.

Dincolo de „vedetele” consacrate din „prima ligă” mondială a liderilor autocrați - Vladimir Putin, Xi Jinping, Kim Jong Un, Jair Bolsonaro, Nicolas Maduro ori Aleksandr Lukașenko, există și un „eșalon secund” cu șefi de stat despotici, mai puțin influenți la scară planetară dar care au reușit să iasă în evidență prin gesturi și fapte care de care mai ridicole și grotești.

Turkmenistan: Președintele de aur

Ultimul gest din această categorie aparține liderului Turkmenistanului, care a decis recent să inaugureze un șantier cu o lopată și o roabă din aur. Gurbanguli Berdîmuhamedov este președintele autocrat al Turkmenistanului din 2006. De atunci, el a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 97-98%, în vreme ce Turkmenistanul este în continuare văzut de către organizațiile pentru drepturile omului drept unul dintre cele mai represive regimuri din lume.

Gurbanguli Berdîmuhamedov manifestă, de altfel, o ciudată obsesie față de aur, moștenită probabil de la predecesorul său, fostul „părinte al națiunii” Saparmurat Niazov, care își făcuse statuie de aur care se rotea după soare și redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele său și al mamei sale.

Din 2015, Berdîmuhamedov are și el propria sa statuie turnată în bronz și poleită cu aur de 24 de carate, în care apare călare pe un cal.

Ashgabat, Turkmenistan in pictures
Statuie din aur cu președintele Turkmenistanului călare pe un cal, în centrul Așgabatului, capitala țării. Foto: Profimedia Images

Bonus: anul trecut, președintele Turkmenistanului a inaugurat o statuie de 6 metri înălțime a unui câine din rasa Alabay, rasa sa preferată. Statuia e și ea din aur iar soclul statuii este înconjurat de ecrane care difuzează clipuri video în care apar câini Alabay - variantă turkmenă a unui câine ciobănesc asiatic, introdusă în patrimoniul cultural al țării.

Berdîmuhamedov are o serie de supersiții care alimentează reguli din ce în ce mai brutale și mai stupide: în 2013 a decretat că, timp de 4 ani, tot poporul trebuie să meargă pe bicicletă. În 2018 a interzis bikinii și mașinile negre (proprietarii au fost obligați să și le revopsească în alb).

În 2016, președintele turkmen a reușit, alături de dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, să dea lumii o imagine-memă: cum arată doi șefi de stat care udă un copac pe ploaie.

În primăvara anului trecut, autoritățile turkmene au interzis folosirea cuvântului „coronavirus”, în timp ce spațiile publice și birourile erau date cu fum dintr-o plantă folosită în remedii naturiste - yuzarlik, după ce președintele Berdîmuhamedov a spus că arderea va împiedica răspândirea virusului, în ciuda faptului că nu există nicio dovadă în acest sens.

Tadjikistan: Fiul prezidează ședințele din parlament în care i se cântă ode tatălui care e președinte pe viață

Din 1992, Tadjikistanul este condus de „eternul conducător” Emomali Rakhmon, un lider pe cât de dur, pe atât de excentric. În octombrie 2020, Rakhmon și-a securizat cel de-al cincilea mandat prezidențial consecutiv, cu 90% din voturi. Din acest punct de vedere, liderul tadjik este mai „longeviv” chiar și Aleksandr Lukașenko, cel care a transformat Belarusul în noua Coree de Nord a Europei.

Tadjikistanul este considerat a fi una dintre cele mai sărace țări din Asia Centrală. Opoziția politică internă este o glumă, iar presa independentă nu există.

Rakhmon a eliminat în 2016 paragrafele din constituție referitoare la durata mandatului prezidențial, ceea ce l-a transformat, practic, în președinte pe viață.

profimedia-0566446863
Președintele Tadjikistanului, Emomali Rakhmon, la ceremonia de reinvestire a sa în funcția de președinte al țării, octombrie 2020. Foto: Profimedia Images

Femeilor tadjice le este interzis să se îmbrace în haine „europene” și sunt sfătuite să poarte ținute tradiționale. Bărbații cu barbă sunt opriți pe stradă și puși să se radă, pe motiv că barba este considerată a fi tipică islamiștilor.

În public, fiecare cetățean este obligat să i se adreseze lui Rakhmon cu titlul „Chanobi Oli” - „Excelența Voastră”. În aprilie 2020, președintele și-a pus fiul de 32 de ani în fruntea parlamentului, unde sunt recitate ode și poezii în cinstea lui Rakhmon. Fiica președintelui conduce administrația prezidențiale iar soțul acesteia a fost instalat în funcția de adjunct al guvernatorului băncii centrale.

Filipine: Când președintele îi spune Papei că e „fiu de curvă” și lui Dumnezeu că e „prost”

Rodrigo Duterte este președintele Filipinelor din 2016 și de atunci a reușit să devina unul dintre cele mai controversate personaje din Asia. După ce a ajuns la putere, a promis că va lupta împotriva sărăciei și a traficului de droguri, însă războiul său anti-drog s-a transformat într-un adevărat măcel, în care suspecții de trafic sau consum de droguri sunt împușcați în plină stradă, iar familiile lor sunt ucise în propriile case.

„Eşti liber să-i omori pe toţi”, i-a transmis Duterte, la un eveniment oficial, locotenent-colonelului de poliţie Jovie Espenido, care tocmai preluase funcţia de director adjunct al poliţiei municipale din Bacolod, capitala provinciei Negros Occidental, grav afectate de traficul de droguri.

profimedia-0364703731
Președintele filipinez Rodrigo Duterte testează o armă cu lunetă a trupelor special ale poliției. Foto: Profimedia Images

Duterte s-a remarcat și prin jignirile aduse la adresa șefilor de stat sau liderilor religioși. În 2015, când eram primar al Manilei, Duterte l-a blestemat și l-a făcut „fiu de cățea” pe papa Franicsc, din cauza ambuteiajelor rutiere provocate de vizita Suveranului Pontif în capitala filipineză.

Același Duterte l-a făcut „fiu de cățea” și pe președintele SUA, Barack Obama. Ulterior, a regretat această ieșire.

Liderul filipinez s-a comparat chiar cu Adolf Hitler:

„Hitler a masacrat 3 milioane de evrei. Acum există 3 milioane de dependenți de droguri în Filipine. Aș fi fericit să îi ucid pe toți. Dacă Germania l-a avut pe Hitler, Filipine mă are pe mine"

Rodrigo Duterte nu s-a sfiit să-l facă „prost” chiar și pe Dumnezeu. Concret, Duterte nu a ezitat să-l trateze pe Cel de Sus drept „prost” pentru că l-a lăsat pe Adam să mănânce mărul în Rai, conform Bibliei, ceea ce a constituit originea răului în lume.

„Cât poate fi Dumnezeu de prost? Este prost că l-a făcut pe Adam să mănânce mărul”, a spus liderul filipinez.

Alte declarații controversate au fost făcute anul trecut, în timpul pandemiei de COVID-19: „Nu îmi pasă dacă muriți!”, le-a spus el antivacciniștilor care refuzau să se vaccineze anti-COVID. De asemenea, Duterte i-a sfătuit pe filipinezii săraci, care nu au bani să-și cumpere dezinfectant, să folosească benzină.

Brunei: Când îți permiți să dai 20.000 de dolari pe o tunsoare și să decizi uciderea cu pietre a homosexualilor și biciuirea femeilor care fac avort

Sultanul Bruneiului este unul dintre cei mai bogați monarhi ai lumii. Are o avere estimată la circa 40 de miliarde de dolari rezultată din exploatarea resurselor de petrol și gaze naturale ale țării. 

Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului, deține o colecție de 500 de mașini Rolls-Royce iar reședința sa - Istana Nurul Iman - este considerat a fi cel mai mare palat din lume, cu 1.788 de încăperi. Pe o singură tunsoare, Bolkiah cheltuiește și 20.000 de dolari.

În același timp, mica țară asiatică este, în 2021, una dintre puținele monarhii absolute care au mai rămas în lume: Practic, sultanul e liderul suprem, care deține puterea executivă fără drept de apel, într-o societate lipsită de parlament sau opoziție politică.

Sultanul e concomitent șef de stat, liderul islamic al națiunii, prim-ministru, ministru de externe, ministru al Apărării și ministru de Finanțe. Cuvântul lui este legea.

World News - October 6, 2017
Sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah, și regina Saleha la o ceremonie în capitala Bandar Seri Beghawan, 2017. Foto: Profimedia Images

Statul Brunei a introdus, în 2019, o lege extrem de controversată prin care relațiile homosexuale sunt pedepsite extrem de dur: bărbații care se angajează în astfel de relații vor fi omorâți cu pietre.

Pedeapsa cu moartea se mai aplică și în cazul „insultei” sau „defăimării” profetului Mahomed.

Brunei a adoptat Sharia în 2014, care prevede și alte pedepse corporale stricte, precum amputarea membrelor în cazul hoților, pedepsirea prin biciuire a lesbienelor. De asemenea, flagelarea publică se aplică și în cazul avortului.

Azerbaidjan: Când modifici Constituția ca să-ți pui soția în a doua funcție din stat

Azerbaidjanul este condus, din 2003, de Ilham Aliev care a preluat puterea după decesul tatăl său, Gheidar, care, la rândul său se aflase la putere între 1993-2003.

De atunci, Ilham Aliev a fost reales mereu în funcția de președinte al Azerbaidjanului. În 2016, în această țară s-a organizat un referendum privind modificarea Constituției, contestat de opoziție și organizațiile pentru apărarea drepturilor omului. Printre modificările-cheie s-a numărat extinderea mandatului prezidențial de la 5 la 7 ani.

O altă modificare adusă Constituției a fost instituirea funcției de prim-vicepreședinte al țării, care urmează să preia atribuțiile președintelui, dacă acesta nu e în măsură să le exercite.

Iar Aliev a decis să-și numească soția în funcția de prim-vicepreședinte al Azerbaidjanului.

Azerbaijan F1 Grand Prix
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și soția sa | Foto: Getty Images

În 2017, o investigaţie jurnalistică internaţională a scos la lumină mecanismul prin care liderii uneia dintre cele mai corupte țări din lume au plătit 2,5 miliarde de euro pentru spălarea imaginii regimului acuzat de încălcarea drepturilor omului și falsificarea alegerilor.

Un alt gest controversat și scandalos a fost decizia autorităților azere de a deschide un muzeu în aer liber cu tema recentului conflict din Nagorno Karabah, care prezintă, sub formă de „trofee și capturi de război”, arme și vehicule militare care au aparținut forțelor armene. Pe lângă acestea, sunt expuse manechine care îi caricaturizează pe soldații armeni. „Atracțiile turistice” au provocat furia Armeniei, care a acuzat Azerbaidjanul de „intoleranță și xenofobie”.

Africa, „fabrica de dictatori”. Cine e cel mai longeviv șef de stat din lume

În urmă cu un an, Africa era încă văzută drept o „fabrică de dictatori”. Figurile despotice pare a fi înlocuite aici precum niște piese de pe o bandă rulantă: Aparent, de fiecare dată când un dictator bătrân se prăbușește, acesta e rapid înlocuit de un altul, gata asamblat pe linia de producție.

În Uganda, actualul președinte Yoweri Museveni a reușit să câștige alegerile prezidențiale, în ianuarie 2021, pentru a șasea oară consecutiv, într-um mod controversat și după ce făcuse niște modificări constituționale în favoarea sa.

Museveni este unul dintre cei mai longevivi lideri africani: el se află de aproape 40 de ani la conducerea țării. La ultimul scrutin prezidențial, el l-a avut ca principal contracandidat pe pop-starul intrat în politică Robert Kyagulanyi, cunoscut sub numele de scenă Bobi Wine. Cu două zile înainte de alegeri, guvernul a blocat accesul la toate rețelele sociale.

Autoritățile nu au reușit să explice cum au reușit să centralizeze datele scrutinului fără acces la internet. În timpul numărării voturilor, armata a luat sub asediu casa candidatului opoziției.

Președintele Rwandei, Paul Kagame, s-a remarcat și el prin abordări similare, de înăbușire ori intimidare a opoziției democratice. Procurorii au cerut închisoare pe viaţă pentru Paul Rusesabagina, eroul filmului "Hotel Rwanda", judecat de la jumătatea lunii februarie pentru „terorism” la Kigali, într-un proces calificat drept politic de către apărarea şi familia acestui opozant al preşedintelui Kagame.

profimedia-0476016375
Președintele Camerunului, Paul Bya, este cel mai longeviv șef de stat din lume: se află de 46 de ani la conducerea țării. Foto: Profimedia Images

În acest moment, cei mai longevivi despoți din lume sunt doi africani: președintele Camerunului, Paul Biya (aflat la putere de 46 de ani, din 1975 ca premier și din 1982 ca președinte) și președintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, aflat și el, neîntrerupt, la conducerea țării de 42 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri