Diavolii tasmanieni aduși pe o insulă acum 10 ani, pentru salvarea speciei, au ucis întreaga populație locală de pinguini

Data actualizării: Data publicării:
Tasmanian devil
Sursa foto: Profimedia Images

Diavolii tasmanieni introduși pe o insulă australiană acum 10 ani, pentru protejarea speciei, au decimat populația locală de pinguini, informează The Guardian.

Tentativa de a salva specia diavolilor tasmanieni, introducând o populație redusă pe o mică insulă australiană, a avut consecințe catastrofale pentru fauna locală de păsări, inclusiv eradicarea micilor pinguini.

Insula Maria are 116 kilometri pătrați și este localizată la est de Tasmania, iar în urmă cu 10 ani găzduia peste 3.000 de perechi de pinguini mici. Numărul acestor păsări a început să scadă odată cu aducerea diavolilor tasmanieni, în 2012, însă organizația BirdLife Tasmania susține că cea mai recentă cercetare realizată de autorități arată că pinguinii mici au dispărut în totalitate de pe insulă.

Insula Maria avea ca scop conservarea numărului de Diavoli tasmanieni. Aici urma să ia naștere o populație izolată, neafectată de boala foarte contagioasă care îmbolnăvește animalele de cancer. 28 de Diavoli tasmanieni au fost eliberați pe insulă în 2012 și 2013, iar numărul lor crescuse la aproximativ 100 până în 2016.

Doctorul Eric Woehler de la organizația Birdlife Tasmania spune că dispariția populației de păsări este o consecință tragică, dar nu surprinzătoare. "De fiecare dată când oamenii au introdus, accidental sau în mod intenționat, mamifere pe insule oceanice, au obținut același rezultat... un impact catastrofal asupra unei sau mai multor specii de păsări", a spus Woehler. "Dispariția a 3.000 de perechi de pinguini dintr-un parc național care ar fi trebuie să fie un refugiu pentru această specie este o lovitură puternică".

Un raport din 2011 al autorităților tasmaniene previziona că introducerea mamiferelor carnivore va avea "un impact negativ asupra coloniilor mai multor specii de pe insula Maria, inclusiv pinguinii mici, din cauza caracterului de prădător al Diavolului".

"Pinguinii din Australia se confruntă cu amenințări mari din cauza activităților oamenilor și animalelor domestice și sălbatice", a spus Woehler. "Insulele oceanice, precum insula Maria, sunt foarte importante pentru pinguini, întrucât acolo nu se confruntă cu aceleași amenințări".

Cercetările desfășurate anul trecut au arătat că Diavolii tasmaniei au decicmat și coloniile altor păsări de pe insula Maria. "Datorită dimensiunii mai mari și abilității lor de a săpa, Diavolii tasmanieni au avut avut un impact mai mare asupra coloniilor decât oposumii sau pisicile".

Woehler a vorbit și despre schimbări comportamentale în cazul unor gâște care își fac de obicei cuiburi la sol. "Primim informații potrivit cărora gâștele încearcă să-și facă cuiburi în copaci, pentru a se feri de prădători", spune el.

Raționamentul de acum 10 ani prin care s-a stabilit introducerea unei populații de Diavoli tasmaniei pe Insula Maria a fost valid, pentru că atunci impactul bolii asupra Diavolilor nu era bine cunoscut. Un studiu publicat în 2020 a descoperit că este puțin probabil ca boala să ducă la dispariția speciei, întrucât rata îmbolnăvării s-a redus. Insula Maria a fost considerat un loc perfect pentru diavolii tasmanieni, întrucât nu avea mașini și drumuri, dar găzduia mai multe specii de marsupiale care puteau fi vânate. 

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri