Europa, vulnerabilă în fața terorismului 

Data publicării:
politie politisti franta terorism mediafax

Acesta susţine că Europa nu va lua măsuri concrete pentru a-i combate pe extremiştii Statului Islamic până când nu va avea loc un atac major. Specialistul a precizat că România nu este pe lista potenţialelor ţinte, dar are un rol de ţară de tranzit pentru luptătorii califatului.

Teroriştii din Statul Islamic ar putea să lovească din nou ţinte în Europa, consideră profesorul israelian, Jonathan Fine, cel care conduce departamentul de Terorism şi Religie din cadrul Institutului Internaţional pentru Combaterea Terorismulului. Acesta spune că luptătorii plecaţi în Siria şi Irak s-ar putea întoarce în ţările europene şi pune la cale atentate asemănătoare cu cele din Paris şi Copenhaga.

„Europa o să experimenteze şi alte astfel de atacuri. Una dintre îngrijorările mele este legată de bombele neconvenţionale. Acestea pot fi compuse din 20 de kilograme de TNT sau C4, împreună cu elemente biologice, chimice sau ceva mai rău de atât. Acestea nu vor distruge o întreagă naţiune, dar vor omorî 10.000 de oameni. Care o sa fie reacţia Europei?”, a spus  Jonathan Fine.

Profesorul Jonathan Fine consideră că autorităţile europene ar fi trebuit să condamne în termeni mult mai duri atentatele de la redacţia Charlie Hebdo din Paris.

„Care au fost cuvintele folosite pentru a-i descrie pe aceşti atacatori? Pistolari, radicali, activişti, militanţi, poate chiar un microfon sau un telefon, orice altceva în afară de ceea ce erau aceştia în realitate. Aceşti oameni erau extremişti terorişti. Punct”, a mai spus Jonathan Fine. 

Italia, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, se simte ameninţată de expansiunea Statului Islamic în Libia. Extremiştii ar fi cucerit portul Darna. „Punem presiune pe comunitatea internaţională şi pe Europa pentru că suntem de părere că ceea ce se întâmplă în Libia ar trebui să fie în topul priorităţilor comunităţii internaţionale şi europene. Serviciile noastre de informaţii şi de securitate ştiu foarte bine că trebuie să întărească controalele”, a spus Paolo Gentiloni, ministrul de Externe al Italiei. 

Anul trecut, 170 de mii de refugiaţi au plecat din Cornul Africii, prin Libia, şi au ajuns în porturile din Italia la bordul unor vase clandestine. Specialiştii în securitate spun că este posibil ca printre aceştia să se fi infiltrat şi extremişti.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri