Sari la conținut

Forţele ruse controlează parţial două baze de lansare a rachetelor din Crimeea. Ucraina îşi consolidează securitatea instalaţiilor nucleare

Actualizare 12:20: Ucraina îşi consolidează securitatea instalaţiilor nucleare

„Acţiunile ilegale ale forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean (...) reprezintă o gravă ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, cu consecinţe potenţiale asupra infrastructurilor nucleare”, scrie Igor Prokopciuk într-o scrisoare la care AFP a avut aces, potrivit Mediafax.

„În aceste circumstanţe, autorităţile competente ucrainene depun toate eforturile posibile pentru a garanta securitatea fizică” a instalaţiilor nucleare ucrainene, „inclusiv printr-o consolidare a protecţiei fizice a celor 15 unităţi aflate în serviciu în patru instalaţii”, se arată în această scrisoare adresată directorului AIEA Yukiya Amano.

El i-a cerut lui Yukiya Amano să „ridice de urgenţă problema securităţii nucleare pe lângă autorităţile ruse”.

Actualizare 12:00: „Nu vom permite o baie de sânge în Ucraina. Nu vom permite niciun atentat la viaţa şi sănătatea cetăţenilor din Ucraina, nici împotriva ruşilor din Ucraina”, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă cu omologul său spaniol Jose Manuel Garcia-Margallo.

„Sunt forţe de autoapărare formate de locuitorii din Crimeea şi nu avem nicio autoritate asupra lor. Nu primesc niciun ordin din partea noastră”, a mai spus Lavrov, întrebat dacă Rusia îşi va retrage forţele din Crimeea.

Actualizare 11:50: Forţele ruse controlează parţial două baze de lansare a rachetelor din Crimeea, anunţă Kievul

Soldaţii au intrat în baza de la Fiolent, din apropiere de Sevastopol, unde se află Flota rusă a Mării Negre, a precizat oficialul, Volodimir Bova.

„Sunt rachete în această bază, dar soldaţii sunt dezarmaţi”, a mai adăugat el.

Kievul a anunţat anterior că forţele ruse au preluat controlul parţial al bazei de lansare a rachetelor de la Eupatoria, în vestul peninsulei Crimeea.

Zona, de unde rachetele au fost evacuate în prealabil, a fost luată cu asalt marţi după-amiază de circa 20 de militari ruşi asistaţi de sute de manifestanţi proruşi, a declarat marţi o sursă ucraineană pentru AFP. 


 

Foto: wikipedia.org

Rusia a trimis anterior la baza aeriană rusă de la aeroportul Erebuni, aflat în apropiere de Erevan, cel puţin 16 avioane MiG-29 Fulcrum, în cadrul acordului de cooperare în domeniul apărării încheiat de statele din Comunitatea Statelor Independente.

„Mai multe avioane MiG-29 au ajuns la baza aeriană rusă de la Erebuni şi au fost puse în funcţiune”, a declarat colonelul Igor Gorbul, purtătorul de cuvânt al bazei, fără a preciza numărul avioanelor, informează Mediafax.

Rusia deţine o bază aeriană în fostul aeroport civil din Erebuni începând din 1995. Aceasta face parte din baza militară de la Gyumri, de la graniţa Armeniei cu Turcia.