FOTO. Mingile misterioase care au eșuat pe mai multe plaje din Suedia. Explicația autorităților

Data actualizării: Data publicării:
mingi misterioase esuate pe o plaja din suedia
Foto: Johan Nilsson/TT

Autoritățile din provincia suedeză Skane sunt contrariate, după ce, începând de marți, pe plajele din sudul regiunii au început să apară niște mingi albe misterioase. Potrivit unei teorii, acestea ar proveni de la o centrală nucleară din apropiere, arată jurnaliștii de la thelocal.se.

mingi misterioase suedia
Foto: Johan Nilsson/TT

Numai miercuri dimineață, muncitori ai municipalității din Trelleborg au colectat peste o mie astfel de sfere misterioase. Mingile sunt puțini mai mari decât cele de ping-pong, confecționate din polistiren expandat și acoperite de o substanță albă, asemănătoare cu ceara.

„Municipalitatea are o teorie potrivit căreia ar putea fi materiale folosite în transporturile de mărfuri și ar proveni de la un vas de tip cargo, însă aceasta este o simplă supoziție”, a declarat Lyudmila Frandsen, un inspector pe probleme de mediu al municipalității, pentru postul TV suedez TT.

Primul caz de acest fel a fost raportat marțea trecută, în jurul orei 10 dimineața. De atunci, mingile au continuat să ajungă pe plajă, împinse de valuri.

Echipa condusă de Frandsen a spart una dintre bile și a descoperit frigolit la interior - un tip de polistiren expandat fabricat în Suedia.

mingi misterioase suedia 2
Foto: Johan Nilsson/TT

Hans Karlsson, profesor al Departamentului de Inginerie Chimică a  Universității Lund a explicat pentru cotidianul Sydsvenskan că, în opinia lui, mingile de acest tip sunt folosite la curățarea midiilor și a altor forme de viață animală și vegetală din sistemele de răcire a centralelor nucleare precum Barsebäck.

„Pot să arate foarte diferit și au fost folosite, printre alte locuri, în centrala nucleară Barsebäck. Mingile sunt introduse în sistem apoi se „plimbă” prin țevi. Ar trebui colectate și refolosite, însă dacă nu se reușește colectarea, sunt eliminate în mare”, a explicat Karlsson.

Kristine Persson, o cititoare a ziarului suedez Sydsvenskan, a scris la secțiunea de  comentarii că a fost, vara aceasta, într-un tur al centralei nucleare Barsebäck. Ghidul le-a arătat astfel de mingi: „Ghidul a spus că mingile ajung des în apă din cauza filtrelor deteriorare. Mulți oameni au găsit astfel de mingi pe plajele din Barsebäck, de-a lungul anilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri