GI Jane din viața reală: primele femei US Marines care pot lupta alături de camarazii lor bărbaţi, după ce au trecut de instrucţia dură

Data actualizării: Data publicării:
primele femei-recrut din Infaneria Marină a SUA în cadrul centrului de instrucție a US Marines de la San Dieg, Carolina de Sud
Femeile-recrut au avut același barem de instrucție ca bărbații. Foto: Profimedia Images

Un număr de 53 de femei au devenit în premieră militari apţi combatanţi ai Infanteriei Marine a SUA, după ce au absolvit un program dur de instrucție la baza de recrutare US Marines din San Diego - un ultim „bastion” al armatei americane, care nu mai recrutase până în prezent femei pentru misiuni de luptă. Instrucția a inclus un test dur de rezistență fizică și psihică cu durata de 54 de ore, cunoscut de către militari sub denumirea de „Crucible”, informează Reuters.

A fost pentru prima oară în istoria armatei SUA când unitatea Infanteriei Marine din San Diego a acceptat femei în programul de recrutare. Cele 53 de noi membre ale US Marines au reușit astfel să spargă ultima „barieră de gen” din armata SUA.

Până în prezent, recruții și sergenții de instrucție de sex feminin se antrenau la cealaltă unitate a US Marines din Parris Island, Carolina de Sud. Anual, 3.400 de femei-soldat reușesc să termine cursurile de la baza din Parris Island.

Corpul Infanteriei Marine a fost criticat pentru numărul scăzut de femei din rândurile sale, comparativ cu restul armatei.  Astfel, 8,6% din numărul militarilor US Marines sunt femei, de două ori mai puțin decât în celelalte ramuri (Forțe Terestre, Forțe Navale, Forțe Aeriene), unde procentul este de 16,5% .

Femeie-soldat se antrenează în cadrul programului de instrucție al US Marines
Foto: Profimedia Images

Programul de instrucție - similar atât pentru bărbați și femei - a  inclus un curs de obstacole care presupunea, printre altele, transportarea și ridicarea peste un zid a unui manechin care juca rolul „unui camarad rănit”.

„În mod clar este o mare presiune pe tine ca să reușești. Oamenii au mari așteptări de la noi”, a declarat Annika Tarnaen, o recrută US Marines în vârstă de 19 ani, din Minneapolis.

60 de femei-recrut s-au prezentat în luna ianuarie a acestui an la centrul US Marines din San Diego, pentru a participa la primul program de instrucție mixtă organizat în această bază. Șapte dintre ele au fost nevoite să renunțe, în urma accidentărilor și a rănilor suferite în timpul diverselor probe.

Femei-soldat în cadrul programului de instrucție pentru a deveni membre în US Marines - Infanteria Marină a sUA
Foto: Profimedia Images

În 2015, ministrul american al Apărării a ordonat armatei să permită accesul femeilor inclusiv în posturile combatante, pentru a putea participa, dacă doresc, direct la misuni de luptă. În acel moment, existau anumite posturi în Infanteria Marină încă interzise femeilor, precum cel de „infanterist”, „mitralior” „sprijin de foc” sau „cercetare”.

Acum, Emily Zamudio, de 19 ani, este una dintre cele 53 de femei „Marines” care au trecut cu succes de instrucția dură a bazei din San Diego și va intra în corpul Infanteriei Marine ca „pușcaș” - post combatant.

„Chiar am vrut să fiu un model de inspirație pentru femeile care doresc să ocupe posturi rezervate până acum doar bărbaților”, a spus Emily.

Așa-numitul program „Crucible”, de testare a rezistenței fizice și psihice, inclus în anii 1990 în procesul de selecție al Infanteriei Marine, impune standarde și bareme identice, indiferent de vârstă sau sex, celor care doresc să intre în acest corp de elită al armatei SUA.

În cazul centrului Marines de la San Diego, un pluton de femei-soldat a fost, în premieră, integrat cu alte 5 plutoane de militari de sex masculin, în cadrul unei companii mixte de militari: instrucția a inclus 3 ore de somn pe noapte și un marș de 15 kilometri cu 23 de kilograme de echipament în spate, la finalul căruia militarii au „atacat” o culme.

Cele 53 de femei care au absolvit programul de instrucție au devenit acum parte a „frăției de arme” care caracterizează Infanteria Marină și care, alături de „frații” săi include, de ceva vreme, și câteva „surori”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri