Încălzirea globală a dus la moartea a jumătate din coralii Marii Bariere. Ar putea să nu-și mai revină niciodată

Data actualizării: Data publicării:
Marea Bariera de Corali
Foto: Guliver/Getty Images

 Jumătate din coralii Marii Bariere au pierit în ultimii 25 de ani din cauza încălzirii globale, arată un nou studiu realizat în Australia, scrie Washington Post. Oamenii de știință spun că ar putea ca ecosistemul să nu-și mai revină niciodată. 

Patru cercetători australieni au studiat coralii și au ajuns la concluzia că reciful a fost intens afectat că apele tot mai calde ale oceanului. Moartea a tot mai multor corali, indiferent de specie și de dimensiune, a început încă de acum 30 de ani, susțin cercetătorii. 
 
„Declinul s-a produs atât în ​​apele puțîn adânci, cât și în cele mai adânci, și în practic toate speciile au fost afectate”, a explicat Terry Hughes, profesor la Centrul de Excelență ARC din Queensland. ”Acestea au fost cele mai afectate de temperaturile record care au declanșat albirea în masă în 2016 și 2017”, a completat el în cadrul unei conferințe de prezentare a studiului.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Proceedings of the Royal Society și trage un semnal de alarmă cu privire la amploarea degradării tuturor tipurilor de corali de la mijlocul anilor 1990 în acest ecosistem din nord-estul Australiei, înscris în 1981 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cele mai mari specii de corali au fost cele mai afectate, până la punctul în care unele dintre ele au dispărut din extremitatea nordică a Marii Bariere, notează Agerpres.

"Aceste specii sunt în proporţie de 80 sau 90% dispărute prin comparaţie cu acum 25 de ani", a declarat pentru AFP profesorul Terry Hughes de la Universitatea James Cook, unul dintre autorii studiului.

"Coralii oferă colţurile în care se refugiază numeroşi peşti şi creaturi marine, astfel că pierderea acestor uriaşi corali tridimensionali va schimba întregul ecosistem", a explicat el.

Dincolo de inestimabila sa valoare din punct de vedere natural şi ştiinţific, Marea Barieră de Corali, întinsă pe 2.300 de kilometri, generează venituri de patru miliarde de dolari pentru sectorul turistic australian. Ea şi-ar putea pierde statutul de ansamblu înscris în Patrimoniul Mondial din cauza degradării sale, ce are drept cauză în principal recurenţa episoadelor de albire a coralilor, o consecinţă a schimbărilor climatice.

Recifele se pot recupera dacă apa se răceşte, însă pot muri dacă fenomenul persistă.

Bariera este, de asemenea, ameninţată de scurgerile agricole, de dezvoltarea economică şi de acanthasterul purpuriu, o stea de mare care devorează corali.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri