Leonardo da Vinci ar fi pictat două Gioconde. Unde se află acum al doilea tablou și cât valorează

Data publicării:
Mona Lisa Da Vinci
Foto: GettyImages

Gioconda, opera lui Leonardo da Vinci care se află în prezent la muzeul Luvru din Paris, ar putea avea o soră geamănă în persoana așa-numitei „Mona Lisa din Isleworth”, un tablou ce înfățișează un portret aproape identic cu cel al Giocondei și care se află, în prezent, în mijlocul unei ample dispute juridice, se arată într-o amplă analiză publicată de CNN.

Atât Mona Lisa de la Luvru, cât și cea din Isleworth împărtășesc același păr negru și zâmbet plin de mister. Deși unii experți susțin că e doar o copie, mai mulți istorici de artă cred că misteriosul tablou reprezintă o versiune timpurie și nefinisată a Giocondei, sub semnătura aceluiași Leonardo da Vinci.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Mona Lisa din Isleworth” mai e cunoscută în cercurile de artă și sub denumirea de „Mona Lisa cea Timpurie”.

Această misterioasa pictură s-a aflat, timp de mai bine de 50 de ani, într-un seif elvețian. După ce a fost achiziționată, în 2008, de un consorțiu anonim, tabloul a fost prezentat în diverse expoziții private.

În iunie 2019, „Mona Lisa cea Timpurie” a fost prezentată publicului larg, pentru prima oară în acest secol, în cadrul unei expoziții organizate în Florența. La această ultimă expoziție, o persoană, rămasă anonimă, a revendicat un sfert din drepturile de proprietate asupra tabloului.

Avocatul reclamantului, Giovanni Batista Protti, a refuzat să dezvăluie identitatea clientului său, despre care a declarat doar că „face parte dintr-o distinsă familie europeană”. Protti și-a exprimat îngrijorarea că tabloul va reveni într-un seif din Elveți și a cerut justiției italiene ca pictura respectivă să nu părăsească Florența până când această dispută legală nu va fi rezolvată.

„Mona Lisa din Isleworth” vine de la denumirea cartierului din Londra unde a locuit, la începutul secolului XX, primul proprietar cunoscut al tabloului - Hugh Blaker, un colecționar de artă britanic. Colecționarul a fost sigur că se află în posesia unui Da Vinci autentic.

În cazul în care acest al doilea tablou al Giocondei va fi autentificat, iar disputa legată de drepturile de proprietate soluționată, e posibil ca acesta să devină cel mai scump tablou din istorie, dacă proprietarul (sau, după caz, proprietarii) vor accepta să îl vândă.

În prezent, în lume există mai puțin de 20 de tablouri Da Vinci. 

În 2017, tabloul „Salvador Mundi”, atribuit lui Da Vinci, a devenit cel mai scump din istorie, după ce a fost vândut unui colecționar anonim pentru suma de 450 de milioane de euro

„Salvator Mundi” este, momentan, singurul Da Vinci aflat într-o colecție privată.

În cazul în care se va demonstra că și „Mona Lisa din Islerworth” este opera aceluiași Leonardo, proprietarii tabloului au multe motive să spere la un nou preț record, posibil chiar peste suma obținută în cazul lui „Salvador Mundi”. Asta, evident, după ce disputa legată de drepturile de proprietate va fi lămurit în justiție.

Redactor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri