Premier mort, după ce i s-a făcut rău în ședința de guvern. Era candidat și la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Amadou Gon Coulibaly din Coasta de Fildeș a murit după ce i s-a făcut rău în timpul ședinței de guvern
Premierul Amadou Gon Coulibaly din Coasta de Fildeș a murit după ce i s-a făcut rău în timpul ședinței de guvern Foto: Profimedia

Premierul din Coasta de Fildeș, Amadou Gon Coulibaly, a murit după ce i s-a făcut în timpul ședinței de guvern. În vârstă de 61 de ani, el fusese desemnat drept candidat al partidului aflat la putere în alegerile prezidențiale programate să aibă loc în octombrie, relatează BBC.

Președintele țării, Alassane Ouattara, a declarat doliu național.

Premierul Amadou Gon Coulibaly se întorsese recent din Franța unde timp de două luni fusese sub monitorizare și tratament pentru probleme cardiace. I s-a făcut rău în timpul ședinței săptămânale a cabinetului și a fost dus de urgență la spital, unde ulterior a murit.

În 2012, Amadou Gon Coulibaly făcuse un transplant de inimă, iar la începutul lunii mai a plecat la Paris pentru montarea unui stent. Se întorsese joia trecută, când a declarat: „M-am întors să-mi reiau locul alături de președinte, pentru a continua sarcina de a dezvolta și construi țara noastră”.

Decesul său aduce incertitudine în privința scrutinului prezidențial, unde Gon Coulibaly era printre favoriți. Observatorii sunt de părere că în aceste condiții, actualul președinte Alassane Outtara nu va avea încotro și va candida pentru un al treilea mandat.

Outtara, în vârstă de 71 de ani, este doctor în economie și a lucrat la FMI. Venit la putere în 2011, după șase ani în opoziție, lui i se atribuie o situație economică îmbunătățită a țării și o mai bună politică externă. Adversarii politici îl acuză însă că a divizat țara, mai ales că se estimează că 3.000 de oameni au murit în războiul intern care a izbucnit după ce adversarul său la alegerile din 2010, Laurent Gbagbo, a refuzat să recunoască rezultatul scrutinului. Totul s-a încheiat când trupele loiale actualului președinte l-au arestat pe Gbagbo, în aprilie 2011.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri