Proteste după alegeri prezidențiale. Sute de persoane au fost reținute în Kazahstan

Data publicării:
Kassim jomart tokayev
Kasîm-Jomart Tokaev, noul președinte ales în Kazahstan, a fost director general al Biroului Națiunilor Unite din Geneva în 2012 Foto: Guliver/Getty Images

Poliția a reținut sute de persoane în Kazahstan, pe fondul protestelor neautorizate care au avut loc în urma alegerilor prezidențiale anticipate de duminică, pe care oponenții regimului le consideră un fals exercițiu de democrație, relatează Associated Press, preluată de Mediafax.

Agenții, unii înarmaţi cu scuturi și căști, au dispersat demonstrațiile din capitala Nursultan (fosta Astana) și din Alma-Ata, principalul oraș comercial al țării central-asiatice. Aproximativ 500 de protestatari au fost duşi la secțiile de poliție, a declarat un oficial guvernamental. Încă nu se știe pentru ce ar putea fi acuzați.

Trei ofițeri de poliție au fost răniți în confruntări, a declarat ministrul adjunct de interne, Marat Kozaev. 

Alegerile anticipate au fost declanşate după demisia neașteptată, în martie, a fostului președinte Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 78 de ani, care a condus țara de la proclamarea independenței ei față de Uniunea Sovietică, în 1991. Mulți oameni credeau că Nazarbaev va candida pentru un nou mandat la scrutinul prezidențial care ar fi trebuit să aibă loc, în mod normal, anul viitor.

Opozanții au susținut că alegerile pentru alegerea succesorului său nu vor fi libere sau corecte și au îndemnat la boicotarea scrutinului.

Kasîm-Jomart Tokaev, premierul care a devenit președinte în exercițiu când Nazarbayev a demisionat, a câștigat, după cum era de așteptat, cu o majoritate covârșitoare de voturi, alegerile de duminică. 

Alt președinte, după aproape 30 de ani

Kasîm-Jomart Tokaev, un protejat al liderului istoric al ţării Nursultan Nazarbaev, a câştigat duminică, fără nici o surpriză, cu peste 70 % din voturi, alegerile prezidenţiale din această republică din Asia Centrală. Potrivit unui exit-poll, Tokaev (66 de ani) a obţinut 70,13 % din voturi, iar contracandidatul său, Amirjan Kosdanov - 15,39 %.

Aproape 10 milioane de alegători au fost chemaţi duminică la urne. Scrutinul a fost marcat însă de numeroase manifestaţii şi sute de arestări. 

Tokaev, în vârstă de 66 de ani, a avut şase adversari în această cursă, dar niciunul dintre ei nu era prea cunoscut marelui public. În schimb, preşedintele interimar s-a bucurat de susţinerea a numeroase celebrităţi şi a avut la dispoziţie resursele statului pentru campanie.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) urmează să prezinte luni, într-o conferinţă de presă, o evaluare a procesului electoral.

„Sub Tokaev, Kazahstanul va rămâne probabil un regim la fel de autoritar cum a fost sub Nazarbaev”, consideră Diyar Autal, analist asociat la Centrul Davis pentru studii ruse şi eurasiatice al Universităţii Harvard, citat de Agerpres.

Nursultan Nazarbaev s-a aflat la conducerea Kazahstanului din 1989, mai întâi în calitate de prim secretar al Partidului Comunist, iar apoi ca preşedinte, după declararea independenţei republicii în 1991, fiind ulterior reales de nenumărate ori cu o majoritate covârşitoare. Va dispune de puteri extinse chiar şi plecat din funcţie, datorită unei legi adoptate în 2018 care, în virtutea statutului său de „părinte al naţiunii”, îi garantează imunitatea judiciară şi un rol influent în societate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri