Rusia trimite trupe la granița Coreei de Nord. Actualizare: Reacţia oficială a Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
coreea

Rusia trimite echipament militar la frontiera Coreei de Nord. Trei garnituri de tren încărcate cu tehnică de luptă au fost filmate pe un traseu care duce spre graniţă. Alte imagini filmate în aceeaşi regiune arată că au mai fost detaşate elicoptere şi vehicule ale armatei ruse, relatează Digi24.

 

ACTUALIZARE 14.20. Armata rusă a anunțat vineri, printr-un purtător de cuvânt, că nu comasează trupe în apropierea graniței cu Coreea de Nord, dezmințind informații apărute anterior în presă potrivit cărora Rusia desfășoară echipamente militare și trupe spre frontiera cu statul din Asia de Est, informează Reuters, care citeaza agenția de presă rusă Interfax, preluată de Agerpres.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autorităţile de la Moscova nu au anunţat niciun proiect de securizare a frontierei, dar s-au arătat preocupate de posibila izbucnire a unui conflict deschis între Coreea de Nord şi Statele Unite după ce ambele ţări s-au ameninţat reciproc.

Săptămâna trecută, presa rusă relata că armata chineză a trimis 150 de mii de soldaţi care să protejeze frontiera de sud din aceleaşi motive.

Între timp, Japonia susţine că americanii au trimis în zonă un avion specializat în detectarea efectelor detonării unei încărcături nucleare în cazul în care regimul comunist va testa din nou bomba atomică.

Joi, Rusia a blocat o declaraţie a Consiliul de Securitate ONU care condamna ultimul test de rachetă nord-coreean, în pofida faptului că China a susţinut această declaraţie dură redactată de Statele Unite, au anunţat diplomaţi, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty

Declaraţia, prezentată miercuri, cerea Phenianului să „nu mai efectueze teste nucleare” şi să înceteze lansările de rachete, după testul eşuat din weekend.

Rusia a vrut să introducă în text un fragment dintr-o rezoluţie anterioară care insistă asupra necesităţii ajungerii la o soluţie prin dialog, potrivit unor diplomaţi de la Consiliu, scrie News.ro.

Consiliul a condamnat luna trecută în termeni duri lansarea a trei rachete şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un „comportament tot mai destabilizator” al regimului stalinist.

În proiectul declaraţiei, statele membre îşi exprimau „îngrijorarea cea mai profundă” faţă de „comportamentul extrem de destabilizator” al regimului nord-coreean şi ameninţau din nou cu „măsuri suplimentare semnificative”.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a subliniat că Phenianului îi revine sarcina deficilă de a împiedica o escaladare.

„Este important ca Nordul să ştie că noi nu dorim o luptă, aşa că nu ne daţi una”, a declarat Haley.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri