Senatul SUA a respins legea privind controlul armelor. Barack Obama: Este o zi a ruşinii pentru Washington

Data publicării:
1-11

Barack Obama a atacat miercuri atitudinea unei „minorităţi” a senatorilor din Congresul SUA, deopotrivă republicani sau democraţi, după ce aceştia au respins amendamentul cu privire la controlul armelor de foc pe teritoriul ţării. Acesta prevedea ca verificarea antecedentelor judiciare şi psihiatrice înainte de achiziţionarea armelor de foc pe internet şi în târgurile specializate să devină obligatorie.

Preşedintele suferă o înfrângere gravă, la patru luni de la masacrul de la şcoala primară din Newtown, care a făcut 26 de victime, din care şase erau copii.

Patru senatori democraţi s-au alăturat republicanilor şi au respins prevederea care ar fi impus verificarea antecedentelor penale şi a sănătăţii psihice a eventualilor cumpărători de arme prin internet şi din târgurile specialilzate. Pentru adoptarea legii erau necesare 60 de voturi. Au votat în favoarea măsurii 54 de senatori, iar împotrivă 46.

Ruşine vouă, a strigat din galeria publicului o supravieţuitoare a atacului din Tucson, din ianuarie 2011, care a asistat la dezbateri alături de rude ale victimelor din Newtown.

Majoritatea zdrobitoare a americanilor susţine proiectul prezidenţial, dar puternicul lobby al armelor, susţinut de asociaţia naţională de profil, s-a arătat inflexibil.

Asociaţia, care numără milioane de membri, poate deveni un adversar redutabil al candidaţilor care au susţinut reforma promovată de preşedinte. Membrii ei afirmă că prevederile noului text de lege încalcă Amendamentul 2 al Constituţiei SUA, care garantează dreptul cetăţenilor de a deţine o armă pentru a se apăra.

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Barack Obama:

- Acum câteva minute, 90% dintre democraţii din Senat au votat pentru această lege. Dar 90% dintre republicani au votat împotrivă şi au reuşit să blocheze acest proiect.

- Înţeleg că mulţi senatori vin din state care sunt pro-armament, dar cei mai mulţi nu au putut oferi nici un motiv solid de ce ar trebui să interzicem posesia de arme.

Totul s-a redus la politică, grija că acea minoritate de deţinători de arme ar putea să vină după ei şi să se răzbune la următoarele alegeri.

- Republicanii au avut această teamă, dar şi democraţii au avut această teamă.

Lobby-ul armelor de foc a minţit cu intenţie pentru a bloca reforma. Este o zi a ruşinii pentru Washington.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri