Sari la conținut

Un membru al familiei regale din Qatar are conturile blocate

Criza diplomatică dintre Doha și Riad ia o nouă turnură. Șeicul Abdullah bin Ali al-Thani, membru al familiei domnitoare din Qatar, a anunțat că autoritățile țării sale i-au blocat conturile bancare. El este considerat un apropiat al regatului saudit.

General views of Venues for 2022 FIFA World Cup Qatar

Foto: Guliver / GettyImages

Regimul din Qatar mi-a făcut onoarea de a-mi bloca toate conturile bancare, îi mulțumesc și sunt onorat să le ofer țării mele”, a scris șeicul Abdullah pe contul său de Twitter.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul și-au întrerupt în iunie relațiile diplomatice cu Qatarul acuzându-l că susține grupări extremiste și că s-a apropiat de Iran, marele rival al Riadului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Șeicul Abdullah, care locuiește în afara granițelor Qatarului, s-a întâlnit în august cu prințul moștenitor saudit, Mohammad bin Salman, pentru a obține relaxarea poziției Riadului în privința pelerinilor qatarioți cu ocazia marelui pelerinaj de la Mecca.

Qatarul s-a grăbit să spună că nu l-a mandatat pe șeciul Abdullah și că este o „inițiativă personală”.

Șeicul Abdullah aparține unei ramuri a familiei regale qatariote al-Thani care a fost îndepărtată de la putere de bunicul actualului emir, șeicul Tamim (37 de ani).

Doresc ca emiratul Qatar (...) să revină printre frații săi de la Golf, pentru că nu poate conta decât pe ei”, a mai scris șeicul Abdullah pe Twitter sâmbătă.

În ultimele zile, mai multe media din Golful Persic au adus în discuție posibilitatea unui guvern qatariot în exil care să fie condus de șeicul Abdullah.

Pe aceeași temă