Un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, autorizat în Japonia

Data publicării:
Un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, autorizat în Japonia
Un test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer, autorizat în Japonia. Foto: Getty Images

Un kit de diagnosticare a bolii Alzheimer pe baza unui simplu test de sânge a fost aprobat pentru vânzare în Japonia, a anunţat joi producătorul său, un progres rar în domeniul acestei boli neurodegenerative foarte răspândite.

Compania japoneză Sysmex Corporation a declarat într-un comunicat că intenţionează să aducă pe piaţa japoneză acest instrument de diagnosticare minim invaziv "cât mai curând posibil".

Potrivit Sysmex, sistemul său permite măsurarea nivelului de acumulare în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer, în puţin peste un sfert de oră.

Deşi alte metode sunt deja disponibile pentru a diagnostica această boală, ele sunt de obicei costisitoare sau invazive (imagistică cerebrală, puncţie lombară pentru a colecta lichid cefalorahidian), fiind esenţial ca Alzheimer-ul să fie detectat cât mai devreme posibil pentru a se încerca încetinirea progresiei bolii.

Alte teste de sânge sunt în curs de dezvoltare în alte părţi ale lumii sau aşteaptă autorizaţia de introducere pe piaţă.

"Există o nevoie urgentă de instrumente de diagnosticare simple, ieftine, ne-invazive şi uşor accesibile" pentru a îmbunătăţi depistarea timpurie a bolii Alzheimer, a subliniat ONG-ul american Alzheimer's Association pe site-ul său, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Pe viitor, testele de sânge "vor revoluţiona cel mai probabil procesul de diagnosticare a bolii Alzheimer şi a tuturor celorlalte demenţe", potrivit acestui ONG.

Boala Alzheimer rămâne incurabilă, însă în noiembrie, noi date clinice au confirmat potenţialul unui nou medicament, lecanemab, de a încetini semnificativ declinul cognitiv la pacienţii monitorizaţi timp de 18 luni.

Medicamentul, dezvoltat de grupul farmaceutic american Biogen şi de cel japonez Eisai (care este şi un partener al Sysmex), are, de asemenea, efecte secundare uneori severe, dar a fost salutat pe scară largă de comunitatea ştiinţifică internaţională drept un progres foarte promiţător.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, un număr care se aşteaptă să crească la 130 de milioane până în 2050, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte. Boala Alzheimer reprezintă aproximativ 60 -70% din cazuri.

Demenţa este o problemă majoră de sănătate publică în Japonia, ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume (29,1% dintre locuitorii săi aveau 65 de ani şi peste în 2022, un nou record).

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri