Membrii grupării extremiste Proud Boys au fost găsiți vinovați de „rebeliune” în asaltul Capitoliului SUA. Câți ani de închisoare riscă

Data publicării:
membri ai grupului de extremă dreapta „Proud Boys” din SUA
Patru membri ai grupului extremist american „Proud Boys”, inclusiv fostul lor lider, Enrique Tarrio (c) au fost găsiți vinovați de „rebeliune”. Foto: Profimedia Images

Patru membri ai grupului „Proud Boys”, inclusiv fostul lider Enrique Tarrio al acestei grupări de extremă deapta din SUA, au fost găsiți joi vinovați de către un juriu american de „rebeliune” și de conspirație, în cazul asaltului asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie 2021, informează Reuters.

Acuzația de „rebeliune” e considerată extrem de gravă și este prevăzută într-o lege adoptată în SUA după Războiul Civil, al cărei scop a fost reprimarea ultimilor rebeli din Sud. O astfel de acuzație  implică planificarea folosirii forţei ca formă de opoziție față de guvern și se deosebește de „insurecție”, al cărei caracter e considerat mai „spontan”.

Cei patru membri „Proud Boys” găsiți joi vinovați de „rebeliune” riscă o condamnare de până la 20 de ani de închisoare. De asemenea, jurații i-au mai găsit vinovați pe cei patru de „obstrucționare/interferare a unei ceremonii oficiale”, o acuzație pentru care riscă alți 20 de ani de închisoare. În plus, acuzații se mai fac vinovați de conspirație pentru împiedicarea Congresului să-și îndeplinească atribuțiile sau obstrucționare a forțelor de ordine în timpul unor tulburări sociale, în cadrul asaltului asupra Capitoliului american.

În pledoaria sa finală, procurorul Conor Mulroe a declarat că „Proud Boys” se identificau drept „o forță de luptă formată în jurul lui Donald Trump, gata să comită acte de violență în numele său”.

În noiembrie anul trecut, Fondatorul „Oath Keepers”, Stewart Rhodes, şi un alt membru al acestei miliţii de extremă-dreaptă, au devenit primii participanţi la asaltul asupra Capitoliului care au fost găsiţi vinovaţi de „rebeliune”. Totodată, cinci membri ai acestui grup au fost găsiți vinovați pentru interferare într-o procedură oficială.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri