După ce a generat un scandal diplomatic, premierul R. Moldova s-a întâlnit cu ambasadorul României. Ce mesaj i-a transmis

Data actualizării: Data publicării:
Premierul R. Moldova, Ion Chicu (stânga) discută cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță
Premierul R. Moldova, Ion Chicu (stânga) discută cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță Foto: gov.md

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, care la sfârșitul săptămânii trecute a provocat tensiuni diplomatice cu Bucureștiul, după niște comentarii controversate făcute pe Facebook, a avut o întâlnire, luni, cu ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă.

Un comunicat al Guvernului de la Chișinău spune că premierul Ion Chicu a avut cu ambasadorul român „un schimb de opinii despre evoluţia situaţiei epidemiologice din cele două ţări şi din regiune”. Potrivit aceleiași surse, Ion Chicu „a mulţumit poporului român pentru ajutorul oferit în scopul combaterii epidemiei, menţionând în special misiunea medicilor şi salvatorilor români”. Sprijinul, constând din echipamente şi produse de primă necesitate pentru gestionarea situaţiei epidemiologice, „are o valoare deosebită, întrucât a fost oferit în perioada stării de urgenţă”, a transmis Ion Chicu.

Guvernul Republicii Moldova a pus la dispoziția presei și fotografii de la întâlnire, din care se vede că ambasadorul român și încă o persoană care l-a însoțit la convorbiri au purtat măști, în timp ce Ion Chicu și o colaboratoare a sa au discutat fără măști de protecție.

ionita chicu - gov.md
Premierul Ion Chicu discută cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță Foto: gov.md
ionita amb moldova
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, participă, cu mască de protecție pe față, la o întâlnire cu premierul R. Moldova, Ion Chicu Foto: gov.md

De unde a pornit scandalul diplomatic între România și R. Moldova

Comentariile acide de săptămâna trecută ale premierului de la Chișinău au fost stârnite de unele declarații ale europarlamentarului român Siegfried Mureșan cu privire la ritmul reformelor din R. Moldova.  Siegfried Mureșan este președinte al Delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere UE - R. Moldova și a scris vineri pe pagina sa de Facebook că Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor.

În replică, premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat că România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt „jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistraţi în toată” R. Moldova. „Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de "adus mingi" buni... Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa?”, l-a interpelat el pe Facebook pe Siegfried Mureșean. 

Acum, potrivit comunicatului transmis de Guvernul Republicii Moldova, în discuția avută cu ambasadorul Daniel Ioniță, premierul Ion Chicu „a apreciat susţinerea României oferită Republicii Moldova în procesul de integrare europeană şi şi-a exprimat convingerea că relaţiile bilaterale se vor dezvolta într-o manieră prietenească, bazată pe respect reciproc”.

Întâlnirea dintre premierul Ion Chicu și ambasadorul României Daniel Ioniță vine după ce vineri, ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea, în urma afirmațiilor „denigratoare la adresa României” făcute de Ion Chicu, după cum le-a calificat MAE român.

Declarațiile premierului Ion Chicu sunt „complet inacceptabile” și „denotă o profundă lipsă de respect la adresa României”, a afirmat MAE de la București, care și-a exprimat „dezacordul puternic” față de conținutul acestora.

Sâmbătă, a reacționat și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care, împărtășind voalat în unele privințe poziția exprimată de fostul său consilier, actualul premier Ion Chicu, a pledat pentru o atitudine echilibrată.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri