O țară cu 168 de milioane de locuitori a rămas pe întuneric din cauza unei avarii majore la rețeaua electrică națională

Data actualizării: Data publicării:
bulevard din bangladesh iluminat de farurile masinilor in timpul unei pene de curent
O țară cu 168 de milioane de locuitori au rămas pe întuneric din cauza unei avarii majore la rețeaua electrică națională. Foto: Profimedia

Aproape tot Bangladeshul a rămas marți fără electricitate, după o pană majoră a companiei naționale de electricitate, a anunțat un oficial guvernamental. Autoritățile lucrează pentru a restabili treptat alimentarea cu energie în țara cu 168 de milioane de locuitori, relatează Reuters.

Între 75% și 80% din teritoriul țării a fost afectat, lăsând pe întuneric aproximativ 130 de milioane de oameni.

Reţeaua a avut o pană la ora locală 14.00 şi, cu excepţia anumitor părţi din nord-vestul Bangladesh, „restul ţării este fără electricitate”, a declarat pentru AFP Shamim Ahsan, purtător de cuvânt al Consiliului de dezvoltare a energiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt, originea acestei pene de curent nu este cunoscută pentru moment. „Ancheta este încă în curs”, a declarat el, adăugând că o deficienţă tehnică ar putea fi cauza.

Potrivit unui mesaj al lui Zunaid Palak, ministru al tehnologiei, publicat pe Facebook, aprovizionarea cu electricitate va fi restabilită la ora 20.00, ora locală (02.00 dimineața GMT), la Dhaka, capitala țării, care numără 22 de milioane de locuitori, potrivit Agerpres.

Bangladeshul suferă de mai multe luni o gravă criză energetică provocată de creşterea preţurilor mondiale la carburant şi la gaz, care a urmat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Întâmpinând dificultăţi în finanţarea importului de motorină şi de gaz în cantitate suficientă pentru a răspunde cererii de electricitate, autorităţile de la Dhaka au trebuit să instituie măsuri de austeritate.

Furia populaţiei s-a intensificat în urma numeroaselor şi lungilor pene de curent.

Zecile de mii de moschei din ţară au fost somate să nu pornească instalaţiile de climatizare decât în timpul celor cinci rugăciuni cotidiene.

Bangladeshul s-a mai confruntat cu o pană majoră în noiembrie 2014. Aproape 70% din ţară a rămas atunci fără electricitate timp de zece ore.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri