Panică în Taiwan după o alertă de raid aerian trimisă pe telefoanele mobile. Autoritățile au scris „rachetă”, dar era un satelit chinez

Data actualizării: Data publicării:
alertă în taiwan
Presa taiwaneză scrie că este prima dată când guvernul lansează o alertă de această natură la nivelul întregii insule. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Taiwan a emis o alertă de raid aerian pe telefoanele mobile după ce China a lansat un satelit care a survolat spațiul aerian sudic al insulei, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale. Autoritățile au scris „rachetă” în versiunea în limba engleză și sunt acuzate că au indus panică fără motiv, transmite BBC.

Utilizatorii de telefoane mobile din Taiwan au primit un mesaj prin care erau avertizați să „fie atenți pentru siguranța” lor.

„Alerta prezidențială” trimisă după lansarea unui satelit chinez care a trecut pe cerul insulei subliniază nervozitatea înaintea alegerilor prezidențiale și legislative de sâmbătă. Mai mult, eroarea de traducere cuprinsă în alertă a creat panică în rândul populației.

China revendică Taiwan ca parte a propriului teritoriu și este acuzată că se amestecă în alegerile electorale.

Insula autonomă de 23 de milioane de oameni este un punct cheie în lupta dintre China și SUA pentru supremația în Asia. Analiştii spun că votul va modela traiectoria legăturilor dintre Beijing şi Washington.

Satelitul a fost lansat de la Centrul de Lansare a Sateliților Xichang din provincia chineză Sichuan la ora locală 15:03, a anunțat Ministerul Apărării din Taiwan. Cam în același timp cu alerta, CCTV din China a anunțat că un satelit numit „Einstein Probe” a fost lansat cu „succes total”.

Este prima oară când taiwanezii primesc o astfel de alertă

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a declarat că lansarea unui satelit peste spațiul aerian taiwanez, atât de aproape de alegerile prezidențiale este o activitate din „zona gri”, a informat agenția de presă Reuters.

„Când o rachetă zboară în mod deschis pe cerul nostru, unele dintre tuburile sau resturile lor vor cădea în această regiune”, a spus domnul Wu, care era la o conferință de presă când a fost trimisă alerta.

„Acesta este motivul pentru care centrul nostru național de alertă va emite acest tip de alertă. S-a mai întâmplat”, a precizat Wu.

Taiwan subliniază că Ministerul Apărării urmărește traiectoria satelitului pentru a „alerta și a răspunde în mod corespunzător” la situație. Satelitul se afla la mare altitudine când a traversat spațiul aerian din Taiwan, au mai comunicat autoritățile.

Presa taiwaneză afirmă că este prima dată când guvernul său lansează o alertă de această natură la nivelul întregii insule.

Autoritățile sunt acuzate că induc panică

Eric Chu, președintele principalului partid de opoziție din Taiwan, Kuomintang (KMT), a acuzat guvernul Partidului Democrat Progresist (DPP) că generează panică, în special pentru că a utilizat termenul „rachetă” în versiunea în limba engleză a alertei, care transmitea: „[Alertă de raid aerian] Rachete de zbor peste spațiul aerian din Taiwan, fiți atenți”.

„Este prima dată când aud că lansarea unui satelit poate declanșa o astfel de alertă. Probabil că toată lumea a fost șocată, crezând că este o rachetă, dar s-a dovedit a fi un satelit... Cred că Ministerul Apărării Naționale încearcă să inducă publicul în eroare emițând o astfel de alertă”, a spus el.

Ministerul Apărării din Taiwan a transmis ulterior scuze pentru referirea inexactă la o rachetă în mesajul trimis pe telefoanele mobile.

Sonda Einstein - satelitul trimis de chinezi în spațiu

Potrivit Agenției Spațiale Europene, „Sonda Einstein” este un parteneriat între agenție, Academia Chineză de Științe și Institutul Max Planck pentru Fizica Extraterestră.

Satelitul va „observa fenomene tranzitorii misterioase din univers comparabile cu pâlpâirea artificiilor, cu scopul de a dezvălui aspectele violente și puțin cunoscute ale cosmosului”, a transmis marți agenția de presă chineză Xinhua.

În decembrie, presa taiwaneză a scris și despre rachetele de transport chineze care trec pe cerul insulei. Un raport Focus Taiwan publicat pe 10 decembrie spunea că o rachetă purtătoare, lansată tot de la Xichang, a trecut peste sud-vestul Taiwanului în spațiul cosmic.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri