Președintele din El Salvador anunță că va candida pentru un nou mandat, deși Constituția îi interzice

Data publicării:
Preşedintele Republicii El Salvador, Nayib Bukele
Preşedintele Republicii El Salvador, Nayib Bukele. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Republicii El Salvador, Nayib Bukele, a anunţat joi că va candida pentru realegere, deşi Constituţia ţării nu îi permite două mandate consecutive, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În discursul de Ziua Independenţei prin care şi-a făcut cunoscută intenţia, Bukele a susţinut că „ţările dezvoltate au realegere” şi „datorită noii configuraţii a instituţiei democratice a ţării noastre, acum va avea şi El Salvador”.

Curtea Supremă, compusă din judecători numiţi de parlamentarii din partidul preşedintelui, a decis în 2021 că este permis un al doilea mandat prezidenţial consecutiv, contrar prevederilor Constituţiei.

Statele Unite au condamnat decizia instanţei respective, care potrivit Reuters ar putea duce la o revenire a republicii salvadoriene la un regim autoritar.

Din 2019, când a devenit şef al statului, Bukele s-a bucurat de sprijinul popular. Un sondaj de opinie CID Gallup de luna trecută arăta că 85% dintre cetăţeni apreciază favorabil preşedinţia, iar 95% aprobă deciziile preşedintelui referitoare la securitate. Actualul mandat prezidenţial urmează să se încheie în 2024.

Preşedintele în vârstă de 41 de ani a acceptat criptomoneda Bitcoin ca modalitate legală de plată, iar în ultimele luni a condus o campanie împotriva bandelor de infractori, făcând uz de prerogativele de urgenţă prelungite miercuri de Congres pentru a şasea oară.

Criticii lui Bukele susţin că sub conducerea acestuia au fost arestaţi nejustificat mulţi nevinovaţi. În mai, surse din poliţie au declarat agenţiei Reuters că forţele de ordine au fost obligate să îndeplinească cote zilnice de arestări.

Preşedintele a afirmat joi că „unii din comunitatea internaţională (...) critică reţinerea unor membri ai bandelor, ca şi cum ar dor să ne meargă din nou rău”. El a insistat însă că „aceasta este singura cale pentru El Salvador. Am dovedit deja asta; nu este o promisiune de campanie”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri