Fost general american: Rusia va folosi arma nucleară dacă va fi pe cale să piardă războiul din Ucraina

Data publicării:
Vladimir Putin arată cu degetul
Rusia „ar folosi o armă nucleară mai degrabă decât să permită armatei sale să fie înfrântă pe câmpul de luptă”. Foto: Profimedia Images

Războiul neprovocat pe care președintele Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina s-ar putea sfârși anul acesta, potrivit unui fost general al armatei americane care a avertizat că Moscova va apela cel mai probabil la armele nucleare dacă va fi pe cale să piardă conflictul, informează Insider.

Generalul de brigadă în retragere al armatei Statelor Unite, Kevin Ryan, a spus marți pentru Insider că după părerea sa Rusia „ar folosi o armă nucleară mai degrabă decât să permită armatei sale să fie înfrântă pe câmpul de luptă”.

Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori că va folosi armele nucleare de când a invadat Ucraina, dar Ryan a spus că Kremlinul ar putea lua în serios această opțiune dacă Ucraina va fi „pe cale să distrugă armata rusă pe câmpul de luptă” sau dacă forțele ucrainene vor fi aproape să recucerească Crimeea anexată.

„Dacă armata ucraineană va avea un mare succes în primăvară și va zdrobi armata rusă și va amenința cu recucerirea Crimeei, atunci cred că armata rusă și conducerea vor folosi o armă nucleară” nu doar ca să „distrugă țintele militare ucrainene”, dar și ca să „convingă Ucraina că dacă vor continua să lupte în acest război Ucraina va deveni un holocaust nuclear”, a spus Ryan.

„Nivelul victimelor s-ar putea apropia de Hiroshima”

Fostul general a adăugat că Rusia are multe opțiuni în privința folosirii unei arme nucleare. „Nivelul victimelor s-ar putea apropia de Hiroshima sau ar putea fi mult mai puține dacă ei intenționează doar să tragă un foc de avertizare cu o armă nucleară” într-o zonă mai puțin populată.

Acest deznodământ, potrivit lui Ryan, care a servit ca atașat al Departamentului Apărării al Statelor Unite la Moscova, ar fi unul „devastator” cu zeci de mii de potențiale victime, dar nu este cel mai probabil scenariu.

Kevin-Ryan
Fostul general american crede că războiul se va termina după ce ambele armate se vor lupta până la epuizare și vor suferi pierderi masive. Captură foto: U.S. Army

Cea mai plauzibilă variantă a felului în care va evolua conflictul în acest an, potrivit lui Ryan, este că războiul se va încheia fără ca vreuna dintre tabere să o domine pe cealaltă după ce ambele armate se vor lupta până la epuizare și vor suferi pierderi masive.

Generalul american de rang înalt, Mark Milley, președintele Statului Major General, a spus în noiembrie că în jur de 40.000 de civili ucraineni și-au pierdut viața în războiul din Ucraina și „cu mult peste” 100.000 de soldați ruși au fost „uciși sau răniți”, numărul victimelor în tabăra ucraineană fiind cel mai probabil unul asemănător.

Războiul nu mai poate continua la aceeași intensitate încă un an 

Dacă războiul continuă „la această intensitate” și cu aceeași rată a mortalității, acesta nu va putea să țină încă 12 luni, potrivit lui Ryan.

„Cred că încă un an ar fi o estimare bună pentru când războiul s-ar putea termina” sau ar ajunge la un impas, a spus Ryan.

Ryan a mai explicat că „ambele tabere sunt încă prea puternice ca să fie de acord să spună că nu au nicio șansă să câștige războiul acesta. Ambele armate au o șansă să cucerească mai mult teritoriu, astfel că trebuie să ne uităm cum se vor desfășura următoarele lupte”.

Cu toate că forțele lui Putin au avut o „evoluție îngrozitoare” în primele 10 luni ale războiului și nu au reușit să cucerească Kievul, armata rusă „se întărește” și „își pregătește apărări mai bune în regiunile pe care le ocupă”, a spus Ryan.

Armata ucraineană, ajutată de SUA și de Occident cu armament și echipamente de miliarde de dolari, „se întărește și ea într-o anumită măsură, dar s-ar putea să nu fie destul de puternică pentru a-i da afară pe ruși”.

Dacă trupele ucrainene ar putea să îi scoată pe ruși din pozițiile lor de apărare, „atunci ne-am putea îndrepta spre o situație în care armata rusă ar putea fi distrusă sau o armă nucleară ar putea fi folosită”, potrivit lui Ryan.

Dacă ucrainenii nu reușesc să îi alunge pe ruși din țara lor, „atunci vom fi într-un impas”, a spus Ryan, care a explicat că, precum finalul Războiului din Coreea, Rusia și Ucraina ar putea ajunge la o încetare a focului care nu va necesita prea multe negocieri.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri