Obsesia pentru igienă a lui Gherasimov i-a înfuriat pe aliații lui Putin. „Războiul este vremea celor curajoși, nu a celor bărbieriți”

Data actualizării: Data publicării:
Șoigu, Putin și Gherasimov
În afară de părul facial al soldaților, Gherasimov și-a concentrat eforturile și asupra eliminării „uniformelor neregulamentare, folosirii telefoanelor mobile și a tunsorilor neadecvate”. Foto: Profimedia Images

Noul comandant al forțelor ruse din Ucraina a ales să se concentreze pe disciplinarea soldaților ruși care luptă pe front, cerându-le printre altele să se bărbierească mai des, potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării, scrie Insider.

Ministerul britanic a transmis luni că Generalul Valeri Gherasimov, care și-a intrat în rolul de conducător al operațiunilor armatei ruse în Ucraina abia la începutul anului, „a încercat să elimine uniformele neregulamentare, transportul trupelor în vehicule civile, folosirea telefoanelor mobile și tunsorile neadecvate”.

Dar accentul a căzut pe bărbierit, potrivit raportului ministerului britanic. Măsurile lui Gherasimov sunt menite să îmbunătățească disciplina de zi cu zi a soldaților ruși din Ucraina, însă acestea au fost luate în derâdere și criticate de oficialii proruși care conduc zonele ocupate și de alți aliați ai lui Putin.

„Oficialii din Republica Populară Donețk au descris prioritizarea [lui Gherasimov] drept o farsă care ar împiedica procesul de distrugere a inamicului”, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

În același timp, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a criticat conducerea armatei ruse, spunând că „războiul este vremea celor activi și curajoși și nu a celor bărbieriți”, conform raportului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Institutul pentru Studiul Războiului a sugerat că obsesia lui Gherasimov pentru disciplina soldaților ar putea avea un rol ascuns: faptul că unii dintre ei nu urmează nici măcar aceste ordine mai puțin importante ar putea demonstra că aceștia nu vor urma nici ordinele foarte serioase și care implică un risc mult mai mare pe care le-ar putea primi pe viitor.

După ce a invadat Ucraina, armata Rusiei a fost criticată pentru faptul că este indisciplinată și că acțiunile neglijente ale soldaților ruși au provocat pierderi mari și neașteptate, precum în situațiile în care Ucraina și aliații săi au interceptat convorbirile telefonice ale trupelor ruse, putând astfel să lanseze bombardamente asupra pozițiilor acestora.

Săptămâna trecută, Ramzan Kadîrov îi cerea președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, să îi trimită direct în prima linie pe soldații care nu vor să poarte barbă lungă.

Afirmațiile făcute la acea vreme de liderul cecen au venit ca răspuns la declarația unui deputat al Dumei de Stat, generalul Viktor Sobolev, care, rugat să comenteze unele speculații apărute recent pe rețelele sociale rusești potrivit cărora militarilor țării le-ar fi interzis să aibă barbă, a confirmat că acest lucru este prevăzut de regulamentele forțelor armate și că ține de o „cerință elementară a disciplinei militare”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri