Șeful JO de la Tokyo, în centrul unui scandal după remarci sexiste. I s-a cerut demisia pentru că a spus că femeile vorbesc prea mult

Data actualizării: Data publicării:
Yoshiro Mori făcând declarații în fața unui panou cu Jocurile Olimpice de la Tokyo
Yoshiro Mori, Președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Tokyo- 2020. Foto: Profimedia Images

Președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Tokyo- 2020 se află în centrul unui scandal în urma unor remarci sexiste. Yoshiro Mori s-a plâns că ședințele la care iau parte femeile sunt prea lungi deoarece acestea vorbesc prea mult și au dificultăți în a-și termina intervențiile. Comentariile au produs un val de nemulțumiri în Japonia, unde femeile sunt subreprezentate în politică și în sălile de consiliu, iar mai multe reprezentante ale sexului feminin au cerut demisia lui Mori, transmite Euronews.

Într-o ședință online a consiliului de administrație al Comitetului Olimpic Japonez, la care a participat și presa, Yoshiro Mori a ținut să precizeze că de fiecare dată când la întâlnirile administrative iau parte și femeile, totul durează mult mai mult decât ar trebui, subliniind că acest lucru este enervant.

„Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant”, a afirmat Mori, conform jurnaliștilor aflați la ședință.

„Femeile au spirit de competiţie. Dacă una ridică mâna (ca să intervină - n. r.), celelalte cred că trebuie şi ele să se exprime. De aceea până la urmă vorbeşte toată lumea”, a adăugat acesta.

„Noi avem șapte femei în cadrul comitetului de organizare, dar își știu locul”, a continuat fostul premier al Japoniei, care este destul de cunoscut pentru gafele sale în exprimare.

Yoshiro Mori nu acceptă să își dea demisia

Comentariile sexiste ale lui Mori au produs un val de nemulțumiri în Japonia, unde femeile sunt subreprezentate în politică și în sălile de consiliu.

Însă, în ciuda presiunilor de a demisiona, președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo a declarat că nu are de gând să facă acest lucru.

Japonia se situează pe locul 121 într-un clasament de 153 de țări al inegalităților femei-bărbați realizat de Forumul Economic Mondial și pe locul 131 în ceea ce privește proporția femeilor în funcții de conducere în companii, politică și administrație.

Controversa asupra fostului prim-ministru japonez este o problemă în plus cu care se confruntă organizatorii Jocurilor olimpice de la Tokyo și Comitetul Olimpic Internațional, în timp ce încearcă să evite amânarea competiției din cauza pandemiei.

Marţi, Mori a declarat că JO de la Tokyo, amânate anul trecut din cauza pandemiei, vor avea loc în această vară "orice s-ar întâmpla" cu evoluţia situaţiei sanitare în lume, prin introducerea unei serii de măsuri pentru evitarea contaminărilor.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri