Simbol de vasalitate? Care este „schepsisul” Ordinului „Aleksandr Nevski”, oferit de Putin președintelui Serbiei

Data actualizării: Data publicării:
vasalitate

Cu o săptămână înainte de vizita sa în Serbia, programată joi, 17 ianuarie, președintele rus Vladimir Putin l-a decorat pe omologul său de la Belgrad, Aleksandar Vucic, cu Ordinul „Aleksandr Nevski”. Nu este o distincție de stat decorativă, ci are o funcție simbolică puternică și care implică subordonarea.

De obicei, Ordinul „Aleksandr Nevski” este oferit în circuitul intern al aparatului ierarhic, în general funcționarilor publici cu cel puțin douăzeci de ani de „serviciu merituos” la activ în slujba statului, atrage atenția Radio Europa Liberă.

Aceasta distincție ajunge foarte rar în panoplia unui lider străin, iar când se întâmplă acest lucru, un alt aspect tinde să primeze. Prin această decorație este premiată, de fapt, o relație puternică de vasalitate, cred experții în relații internaționale, conform sursei citate.

Gestul este unul cu deosebită greutate în logica relațiilor ruso-sârbe, care datează încă din vremuri medievale, deoarece Aleksandar Vucic este primul sârb din istorie care primește Ordinul „Aleksandr Nevski”.

„Şeful statului rus a semnat un decret privind decorarea preşedintelui (Serbiei) Aleksandar Vucic cu ordinul Aleksandr Nevski pentru contribuţia sa personală majoră în dezvoltarea cooperării multilaterale cu Federaţia Rusă”, se menţionează în comunicatul de săptămâna trecută al Kremlinului.

Preşedintele Serbiei este un oaspete frecvent la Moscova, remarcă în acest context presa rusă. În octombrie, el a efectuat o vizită în capitala Rusiei pentru o întâlnire cu Vladimir Putin după escaladarea situaţiei din Kosovo. Aleksandar Vucic a declarat presei după discuţiile cu liderul rus că l-a informat pe acesta „până la cel mai mic detaliu cu privire la situaţia din Kosovo” şi că „este foarte mulţumit de această întâlnire”, aminteşte cotidianul rusesc Kommersant.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri