Soția fostului premier din Malaezia a primit 10 ani de închisoare. 12.000 de bijuterii și sute de poșete Hermes, găsite la percheziții

Data publicării:
Rosmah Mansor
Rosmah Mansor. Sursa foto: Profimedia Images

O instanță din Malaezia a condamnat-o astăzi pe Rosmah Mansor, soția fostului premier Najib Razak, la 10 ani de închisoare pentru că a cerut și primit mită pentru acordarea unor contracte guvernamentale. Condamnarea vine la doar câteva zile după ce fostul șef de guvern a fost încarcerat pentru corupție, scrie Reuters.

Cuplul a fost vizat de numeroase investigații după înfrângerea surprinzătoare în alegerile din 2018, când cetățenii din Malaezia au întrerupt cei 9 ani de conducere ai lui Najib Razak, pe fondul unui scandal de corupție de mai multe miliarde de dolari.

Rosmah Mansor a fost aspru criticată de-a lungul timpului pentru stilul său de viață extravagant și apetitul ei pentru poșete de lux Hermes.

Pe lângă cei 10 ani de închisoare, Rosmah va trebui să plătească și o amendă de 216 milioane de dolari pentru cele trei acuzații de luare de mită pentru care a fost condamnată, a decis instanța supremă din Malaezia. Până la epuizarea căilor de atac, soția fostului premier va rămâne în libertatea. Avocații ei au cerut o pedeapsă de o zi de închisoare pentru cele trei acuzații de luare de mită.

Rosmah Mansor, în vârstă de 70 de ani, a fost acuzată că a cerut mită 41 de milioane de dolari între 2016 și 2017 pentru a ajuta o companie să obțină un contract de 279 de milioane de dolari de la guvernul condus de soțul ei. În final, ea a primit o mită de aproximativ 1 milion de dolari de la un oficial al companiei care a câștigat contractul.

Soția fostului premier susține că infracțiunile i-au fost înscenate de foștii săi adjuncți, cu sprijinul unor oficiali guvernamentali și reprezentanți ai companiei implicate în proiect.

Rosmah Mansor mai este acuzată de spălare de bani și evaziune fiscală în alt caz.

Săptămâna trecută, soțul ei, Najib Razak, a început să ispășească o condamnare de 12 ani primită într-un caz privind un scandal de corupție de mai multe miliarde de dolari privind fondul de stat 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Fostul oficial este judecat în alte patru cazuri.

Departamentul Justiției din SUA presupune că 4,5 miliarde de dolari au fost furate din fondul 1Malaysia Development Berhad (1MDB), iar aproximativ 1 miliard de dolari a ajuns direct la fostul premier. O parte din bani au fost folosiți pentru a cumpăra bijuterii pentru Rosmah, inclusiv un colier cu diamante de 27 de milioane de dolari.

În timpul perchezițiilor realizate după înfrângerea lui Najib Razak din 2018, poliția a găsit peste 12.000 de bijuterii, 567 de poșete de lux Hermes și Chanel, 423 de ceasuri și 26 de milioane de dolari la proprietăți cu care cuplul avea legătură.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri