Epidemia poate fi adusă sub control în maximum două luni, cu o condiție (expert american)

Data actualizării: Data publicării:
Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA
Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA Foto: Guliver/Getty Images

Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, spune că „cele mai puternice arme pe care le avem” în lupta împotriva noului coronavirus sunt folosirea măștilor de protecție, spălarea mâinilor și păstrarea „cu inteligență” a distanțării fizice.

„Dacă noi toți am face astea cu rigurozitate, am putea cu adevărat să aducem epidemia sub control”, a declarat marți Redfield, citat de ABC News.

Cazurile de coronavirus au explodat în ultima perioadă și în Statele Unite, ca și în alte țări. Mai mult de 3,4 milioane de americani au fost diagnosticați cu COVID-19 și peste 136.000 dintre ei au murit. 

Virusologul Robert Redfield crede că un element-cheie în controlarea pandemiei este folosirea măștilor. „Chiar cred că dacă toți americanii ar începe să poarte măști de-acum și dacă ar face asta cu seriozitate, în următoarele șase-opt săptămâni am putea avea această epidemie sub control”, a declarat Redfield. Directorul CDC a subliniat că folosirea măștii „nu este o chestiune politică, ci este o chestiune de sănătate publică” și a cerut tuturor americanilor să dea dovadă de „responsabilitate”. 

Declarațiile sale au venit după ce însuși președintele Donald Trump a apărut pentru prima purtând dată mască în public, iar oficialul a avut grijă să menționeze acest aspect: „Sunt bucuros că i-am văzut pe președinte și vicepreședinte purtând mască. Avem nevoie ca ei să dea un exemplu”, a spus Redfield.

Pe de altă parte, directorul CDC spune că este îngrijorat de venirea toamnei și a iernii, când va începe și sezonul gripal. „Cred că toamna lui 2020 și iarna 2021 vor fi probabil una dintre cele mai dificile perioade pentru sănătatea publică din America din cauză că vom avea și COVID, și gripă”, a declarat directorul CDC. Tocmai de aceea, pentru că vor lovi doi agenți patogeni în același timp, este importantă vaccinarea antigripală, a arătat expertul. 

Citiți și: Studiu. Două coafeze din SUA cu COVID-19 au interacționat cu 140 de clienți și nimeni nu a fost infectat. Motivul: purtau mască

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri