Video Svetlana Tihanovskaia îi îndeamnă pe cetățenii din Belarus să organizeze „manifestații pașnice în masă” în weekend

Data publicării:
Svetlana Tihanovskaia
Svetlana Tihanovskaia. Foto: Profimedia Images

Lidera opoziției anti-Lukașenko din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a postat un nou clip video pe Youtube, în care își îndeamnă susținătorii și pe cei care se opun lui Lukașenko să organizeze „manifestații pașnice în masă” în toata țara pe parcursul weekendului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Îi invit pe toţi primarii să organizeze în zilele de 15 şi 16 august adunări paşnice în masă în fiecare oraş” din Belarus, a spus ea într-un clip video publicat pe Youtube din Vilnius, Lituania, unde s-a refugiat după încheierea scrutinului prezidențial în care Aleksandr Lukașenko a fost declarat învingător cu 80% din voturi.

Tihanovskaia a denunţat „valul de represalii sângeroase” din partea autorităților belaruse.„Belaruşii nu-şi mai doresc să trăiască niciodată sub (această) putere”, a insistat ea, salutând lanţurile umane, adesea compuse din femei îmbrăcate în alb, care s-au înmulţit începând de miercuri în toată ţara, precum şi numărul tot mai mare de fabrici care intră în grevă pentru a cere încetarea represiunii şi alegeri libere, conform Agerpres.

Tihanovskaia, fostă profesoară de engleză, a devenit lidera opoziției din Belarus pe fondul unui scrutin prezidențial marcat de controverse. Ea a fugit din țară imediat după ce comisia electorală l-a declarat pe Lukașenko învingător. În urma scrutinului, mii de cetățeni au ieșit în stradă cerând plecarea de la putere a lui Lukașenko. Manifestațiile au fost reprimate cu violență de forțele de ordine, iar internetul a fost tăiat pentru a îi opri pe protestatari din a comunica. 

Citiți șiPovești de groază din Belarus. O mamă și-a găsit fiul la morgă, la televiziune apar protestatari bătuți care spun: „Nu mai fac!”

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri