Turcia a inaugurat prima centrală nucleară. Erdogan i-a mulțumit lui Putin pentru contribuția Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
recep erdogan
Turcia a inaugurat prima centrală nucleară. Erdogan i-a mulțumit lui Putin pentru contribuția Rusiei. Foto: Profimedia

Recep Tayyip Erdogan, care suferă din cauza unui virus intestinal, a apărut joi la televiziune pentru a inaugura prin videoconferinţă prima centrală nucleară a Turciei, cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale. Președintele turc i-a mulțumit lui Putin pentru contribuția Rusiei la centrala nucleară de la Akkuyu.

La ceremonia prin care s-a inaugurat la Akkuyu prima centrală nucleară din Turcia, au participat prin videoconferință președintele Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Turcia a ajuns în topul țărilor cu energie nucleară din lume, deși cu o întârziere de 60 de ani”, a spus Erdogan, citat de Daily Sabah. Centrala nucleară de la Akkuyu este „cea mai mare investiție comună” a Turciei împreună cu Rusia, a adăugat președintele.

Centrala nucleară din Akkuyu va fi pe deplin operațională până în 2028 și va furniza 10% din consumul de energie electrică al Turciei, a mai spus președintele Erdogan, menționând că proiectul Akkuyu va contribui anual cu 1,5 miliarde de dolari pentru a reduce importurile de gaze naturale din Turcia și va avea un „impact pozitiv.”

Putin a declarat în timpul conferinței de presă comună că ar fi dificil să se vorbească despre „succes” dacă nu ar exista lideri precum președintele Recep Tayyip Erdogan.

Președinția a făcut publică o fotografie a lui Erdogan din timpul convorbirii telefonice, prima de când președintele și-a abandonat programul zilnic pe fondul unei probleme de sănătate, marți seara.

Potrivit unui comunicat al presedinției Turciei, cei doi președinți au vorbit despre relațiile dintre Turcia și Rusia și probleme regionale. „În timpul apelului, au fost abordate, de asemenea, teme precum războiul dintre Rusia și Ucraina și acordul de cereale. Președintele Erdogan a declarat că noi inițiative pot fi implementate prin intermediul grupului de lucru propus. Putin i-a transmis președintelui Erdogan și urări de însănătoșire în timpul apelului.

Centrala nucleară de la Akkuyu, situată în provincia Mersin, în sudul Turciei, a fost construită de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom. Cu o putere de 4.800 de megawaţi (MW), proiectul de 20 de miliarde de dolari al centralei, care prevede construirea a patru reactoare în oraşul mediteranean Akkuyu, va permite Turciei să se alăture clubului restrâns de state care produc energie nucleară.

Turcia are alegeri prezidenţiale şi parlamentare pe 14 mai, considerate cel mai dificil test pentru regimul Erdogan, la putere de 20 de ani, întrucât opoziţia unită încearcă să îl înlocuiască pe actualul preşedinte în contextul crizei economice grave şi al nemulţumirii populare cauzate de milioanele de refugiaţi ajunşi în Turcia.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri