Turcia vrea să înarmeze Ciprul de Nord, după ce SUA au anunțat că Republica Cipru poate cumpăra arme americane

Data publicării:
profimedia-0137235384
Turiști așteptă să treacă granița în zona din capitala Nicosia controlată de turci. Sursa foto: Profimedia Images

Turcia intenţionează să livreze mai multe arme părţii de nord a Ciprului, aflată sub controlul ciprioţilor turci, ca răspuns la ridicarea unui embargou asupra armelor americane pentru Republica Cipru, transmite DPA.

Ankara a criticat dur decizia SUA de a ridica acest embargou.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a afirmat că obiectivul este de a ''proteja ciprioţii turci'' şi de a le furniza orice au nevoie, scrie Agerpres.

Insula Cipru este divizată din 1974. După o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care au încercat o alipire la Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. 'Republica Turcă a Ciprului de Nord', autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populaţie grecească face parte din Uniunea Europeană.

Numeroase încercări de-a lungul anilor de a unifica insula au eşuat.

În ultimii ani, Ciprul de Nord şi Turcia s-au pronunţat pentru o "soluţie cu două state" la problema insulei Cipru.

La jumătatea acestei luni, Washingtonul a anunţat că Republica Cipru va putea achiziţiona arme din SUA fără restricţii, pentru prima dată începând din 1987. Departamentul de Stat american a anunţat că sunt îndeplinite condiţiile pentru ridicarea embargoului.

Acest embargou fusese introdus în încercarea de a convinge părţile implicate să găsească o soluţie diplomatică la problema statutului insulei Cipru.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri