Ucraina cere Occidentului „cel puţin 100” de sisteme HIMARS: „Ar putea schimba jocul pe câmpul de luptă”

Data publicării:
rachete himars lansate
Sistemul de rachete HIMARS furnizat de americani. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a cerut marţi Occidentului să furnizeze un număr mult mai mare de sisteme de artilerie de precizie, afirmând că acestea ar putea "schimba jocul" şi ar putea permite o contraofensivă în faţa soldaţilor ruşi.

De la mijlocul lunii iunie, SUA au livrat mai multe sisteme de artilerie de precizie Himars, cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, şi mai trebuie să livreze şi altele.

„Aceste sisteme ne-au permis să distrugem circa 30 de posturi de comandament şi depozite pentru stocarea de muniţii”, a declarat Reznikov la Atlantic Council, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Acest lucru a redus semnificativ avansul ruşilor şi a redus enorm intensitatea tirurilor lor de artilerie. Prin urmare, funcţionează. Le suntem recunoscători partenerilor noştri”, a adăugat el, pledând în acelaşi timp pentru a fi trimise mai multe astfel de arme.

„Pentru o contraofensivă eficientă, cred că am avea nevoie de cel puţin 100” de sisteme Himars, a insistat el.

„Acest lucru ar putea schimba jocul pe câmpul de luptă”, a mai spus oficialul ucrainean.

Reznikov a făcut apel de asemenea la livrarea de sisteme cu rază de acţiune mai lungă - între 100 şi 150 de kilometri - pentru a deconecta trupele ruse de dispozitivul lor de sprijin.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a refuzat să furnizeze acest tip de arme, temându-se că Ucraina le-ar putea folosi asupra unor ţinte din interiorul teritoriului rus, cu riscul de a împinge ţările occidentale într-o confruntare directă cu Moscova.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri