Belgia | Nivelul de alertă teroristă a fost redus

Data actualizării: Data publicării:
Brussels On High Alerts As Terror Threat Closes The Belgian Capital
BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 23: An armed policeman and two soldiers stand guard over the Christmas tree in Grote Markt on November 23, 2015 in Brussels, Belgium. Security has been tightened in the nation's capital after police arrested sixteen suspected terrorists during more than 22 anti-terror raids around the city yesterday. (Photo by Ben Pruchnie/Getty Images)

Belgia şi-a redus luni nivelul de alertă privind ameninţarea teroristă, informează Agerpres. Decizia vine la un an şi zece luni după atacurile de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, informează Agerpres.

Brussels On High Alerts As Terror Threat Closes The Belgian Capital
FOTO: Gulliver/Getty Images

Decizia a fost luată în urma evaluării realizate de către Organismul de coordonare pentru analiza ameninţării în Belgia (OCAM).

Premierul belgian Charles Michel a declarat că nivelul de alertă de securitate a fost coborât de la 3 la 2 (pe o scară maximă până la 4), ceea ce indică un risc mediu de atac terorist.
„Însă nivelul general 2 nu este acelaşi cu nivelul 2 de dinainte de atacuri”, a subliniat şeful executivului federal belgian într-o conferinţă de presă.

El a avertizat, totuşi, că militarii - desfăşuraţi în marile oraşe belgiene începând din 17 ianuarie 2015 - nu vor dispărea din locurile publice, dar efectivele lor vor fi reduse proporţional cu nivelul ameninţării.

Şeful OCAM, Paul Van Tigchelt, a declarat că un atac terorist în Belgia a devenit mai puţin probabil, fără ca acest lucru să însemne că ameninţarea a dispărut complet.

„Autoproclamatul califat nu mai există în Irak şi Siria. Califatul virtual a pierdut şi el teren. Statul Islamic şi-a pierdut mult din atracţie”, a spus Van Tigchelt.

Nivelul 2 de alertă a fost în vigoare în Belgia înaintea atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. Două săptămâni mai târziu, alerta a fost ridicată la nivelul maxim 4 pentru circa o săptămână. De asemenea, nivelul 4 a fost în vigoare câteva zile după atentatele de la Bruxelles din martie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri